ΣΥΡΙΖΑ: «Μύλος» μετά το βίντεο Κασσελάκη – Ζητούν ο ένας απ’ τον άλλο «πιστοποιητικό φρονημάτων» και… αριστεροσύνης
1 year, 1 month ago
6

Προσφέρεται η Μακρόνησος για πολιτικό μάρκετινγκ ή για… πολιτικό χωρισμό; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν -κυρίως διαδικτυακά- πολλά στελέχη της Αριστεράς, με τα περισσότερα να αντιδρούν έντονα, βλέποντας τον Στέφανο Κασσελάκη να δημοσιοποιεί βίντεο από το νησί, στο πλαίσιο της καμπάνιας του, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκοντας αφορμή να ζητούν -εμμέσως- ο ένας απ’ τον άλλο πιστοποιητικό «φρονημάτων» και… αριστεροσύνης.

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που μετείχε ενεργά στα γυρίσματα του σποτ, δήλωσε ότι επρόκειτο για μία «ενωτική κίνηση». Κι αυτό ενώ πριν από λίγα χρόνια, όχι πολύ μακριά από το 2000, όπως καλά γνωρίζει ο ναύαρχος Αποστολάκης ως πρώην μάχιμος αξιωματικός, το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιούσε τη Μακρόνησο ως πεδίο βολής. Και αυτό είναι αλήθεια. Δεν γίνονταν βολές από πολεμικά πλοία ή υποβρύχια, αλλά ομάδες των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού -οι γνωστοί ΟΫΚάδες- μέλος των οποίων υπήρξε ο ναύαρχος Αποστολάκης ανέβαιναν στη Μακρόνησο και χρησιμοποιούσαν τα παλαιά κτίρια που οι Αριστεροί είχαν ζήσει την φρίκη όντες φυλακισμένοι για να εκπαιδευτούν στο αντάρτικο πόλεων και στις μάχες εκ του συστάδην.

Με ένα τρόπο, η Μακρόνησος μόνο άγνωστη δεν ήταν στον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη που διόλου απίθανο δεν είναι να έχει ασκηθεί στο νησί. Και όχι επί χάρτου. Αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα όμως για τους περισσότερους από τους νέους ψηφοφόρους που θέλει να προσελκύσει (ή να επαναφέρει) ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι μάλλον δεν γνωρίζουν και πολλές λεπτομέρειες για την μαρτυρική Μακρόνησο.

kaselakis-mak3

Παρά τις αναφορές Αποστολάκη στην ενότητα, στην πραγματικότητα, το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο έχει φέρει διχασμό. Και τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει σαν να βρίσκεται στα πρόθυρα της ρήξης ή και της διάσπασης, που σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, «καμιά φορά δεν είναι κακή», με τον κ. Κασσελάκη να απαντά πάντως στα σενάρια, λέγοντας ότι αν χάσει, θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και με τούτα και με κείνα, από την Τρίτη μέχρι αυτή την ώρα, ο ένας ζητά από τον άλλο ΣΥΡΙΖΑίο πιστοποιητικό… φρονημάτων αριστεροσύνης ή γνώσης του μαρτυρικού παρελθόντος ενός νησιού που μόνο για βαρκάδα ή ρομαντικές εξόδους στην ακροθαλασσιά δεν είχε χρησιμοποιηθεί προηγούμενες δεκαετίες.

Η πιο ηχηρή αντίδραση από τους συνυποψηφίους του κ. Κασσελάκη ήρθε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ζήτησε «συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ» για να πάρει την απάντηση από τον Παύλο Πολάκη ότι «ο Ευκλείδης προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου». Στο πλευρό του κ. Πολάκη στάθηκε και ο Νίκος Καρανίκας, ενώ πυροσβεστική διάθεση έδειξαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παππάς.

Το «φάντασμα» της διάσπασης

Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική που ενδεικτικό της είναι η δήλωση της αντιπροέδρου της Βουλής Όλγας Γεροβασίλη, η οποία όταν ρωτήθηκε για το εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης, απάντησε: «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις».

Σπάζοντας το συγκεκριμένο «ταμπού» στον δημόσιο διάλογο, η κυρία Γεροβασίλη είπε μάλιστα: «Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά», ενώ με χιούμορ συμπλήρωσε: «Και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα».

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης, με νέα του δήλωση έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια αποχώρησής του από το κόμμα, σε περίπτωση που χάσει στις εκλογές.

«Καθαρές κουβέντες:

Αν κερδίσω, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό.
Αν χάσω θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε.

«Συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να γυρίσει στη Μακρόνησο το προεκλογικό του σποτ, ενώ έθεσε θέμα έλλειψης τόσο γνώσεων για την ιστορία και την Αριστερά, όσο και συναισθηματικής νοημοσύνης.

Ήταν «μεγάλο λάθος το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο. Δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια ζήτησε «συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ», φράση που προκάλεσε οργή σε υποστηρικτές του κόμματος.

«Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματος μου ο Ευκλείδης»

Η «συγγνώμη» του κ. Τσακαλώτου πυροδότησε νέα αντιπαράθεση, με τον Παύλο Πολάκη να αμφισβητεί το «ελέω Θεού δικαίωμα» του πρώην υπουργού και να επικροτεί την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη του οποίου είναι ένθερμος υποστηρικτής και στον οποίο είχε δώσει «συγχαρητήρια» για την επιλογή του.

«Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματος μου ο Ευκλείδης!! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση,ούτε ελέω θεού δικαίωμα!!» έγραψε στην ανάρτησή του ο βουλευτής Χανίων, προσθέτοντας: «Ορθώς έπραξε ο Στέφανος και πήγε ,ορθώς είπε αυτά που είπε!».

Πέραν του κ. Πολάκη, ο κ. Κασσελάκης βρήκε άλλον έναν μάλλον απρόσμενο υποστηρικτή στο πρόσωπο του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, ο οποίος τόνισε ότι η Μακρόνησος ανήκει στον λαό».

«Ο σύντροφος Κασσελακης ανέδειξε προεκλογικά την πανλαϊκή αξια και σημασία της Μακρονήσου θέτοντας το ζήτημα της συνέχειας, της ενότητας και της εκπαιδευτικής αξίας στα σημερινά σχολεία. Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της ιστορίας. Καλά έκανε», έγραψε ο κ. Καρανίκας στην ανάρτησή του.

«Η Μακρόνησος ανήκει στον λαό γιατί οι αγωνιστές τότε ήταν αγωνιστές για τον λαό. Δεν ανήκει στα κόμματα της αριστεράς του σήμερα που σαπίζουν στον φετιχισμό τους, ούτε σε βουλευτές και ευρωβουλευτές που κόπτονται για τον λαό. Ο λαός προφανώς έχει ξεπεράσει τους δογματικούς», κατέληξε.

«Δεν εξουσιοδότησα κανένα Τσακαλώτο να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους μου και σε ότι με αφορά να την πάρει πίσω! Αυτές είναι συμπεριφορές αυτών που έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ιστορία της Μακρονήσου.Φαίνεται ότι η αστική του αυτοπεποίθηση, ενόψει εκλογών, κάπου αρχίζει να χάνει», έγραψε η πρώην βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου.

«Από μένα είναι όχι»

Στον αντίποδα, Νίκος Μπίστης, Πέτρος Κόκκαλης αλλά και πρώην Βουλευτές, όπως ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (όπως ο Νίκος Καραντιλιόν και η Ντίνα Μπάτζια) αντέδρασαν έντονα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο βίντεο, ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Μπίστης, που δημοσίως στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε χθες ότι «σε όλα ( πρέπει να) υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ ευκαιρία επίσκεψη στην Μακρόνησο ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια. Τα προώθησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το βλέμμα και το χειροκρότημα του Χαριλάου και του Λεωνίδα», καταλήγοντας πως «την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε πέραν των άλλων και για την σοβαρότητα του κόμματος μας».

Αρνητική ήταν η στάση και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη, που σχολίασε μάλλον σκωπτικά την αναφορά του κ. Κασσελάκη ότι η Ελλάδα «κόπηκε στα δύο».

Μέσω X, και απευθυνόμενος στον υποψήφιο αρχηγό, ο κ. Κόκκαλης έγραψε: «σ.@skasselakis η Ελλάδα δεν “κόπηκε στα δύο” στον “νέο Παρθενώνα”. Η Ελλάδα ειναι κομμενη στα δύο επειδή είναι πλυμμηρισμενη η εθνική οδός μια εβδομάδα μετά το φαινόμενο. Από εμένα είναι ΟΧΙ».

Αποστάσεις από Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά

Διακριτικές αποστάσεις από τα τεκταινόμενα θέλησε να κρατήσει η Έφη Αχτσιόγλου, που όμως επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, ζητώντας να υπάρχει ενότητα την επόμενη μέρα.

«Όχι απλώς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό είναι το ελάχιστο. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε και κανέναν περισσότερο», είπε η κυρία Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι όλα τα στελέχη, και των υποψηφίων Προέδρων συμπεριλαμβανομένων, θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα με βάση τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους όπου μπορούν να αποδώσουν περισσότερο.
Όσον αφορά στον κ. Κασσελάκη απέφυγε να σχολιάσει το προεκλογικό του σποτ και περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα μέλη του κόμματος αξιολογούν τις πρωτοβουλίες του καθενός εκ των διεκδικητών της ηγεσίας.

Αποστάσεις και αλλαγή ατζέντας φαίνεται ότι επιχείρησε και ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία Νίκος Παππάς, που μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ανέφερε ότι « Η Μακρόνησος είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλους μας, σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και ως τέτοιο όλοι το διαφυλάσσουμε. Ο καθένας επιλέγει τη στιγμή και αυτό αξιολογείται αλλά με λυπεί το γεγονός ότι μια τέτοια επιλογή γίνεται αφορμή για πυροδότηση συζήτησης στο εσωτερικό μας».

«Αντί ως οφείλουμε οι συνυποψήφιοι να εκδηλώσουμε τις ατζέντες μας για τα μεγάλα στρατηγικά θέματα πυροδοτούμε μια συζήτηση η οποία τροφοδοτείται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάει ο Κασσελάκης στη Μακρόνησο, αν κάποιος είπε για την Έφη αυτό που είπε και ποιος τον έβαλε αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει έπρεπε να έχουμε τις ατζέντες μας για τα κρίσιμα ζητήματα», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.