Τέλος εποχής του Α.Τσίπρα: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοί του
1 year, 25 days ago
6

Το τέλος της εποχής Α.Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μετά από 15 χρόνια στον προεδρικό θώκο του κόμματος, με την ανακοίνωση της παραίτησής του σήμερα στο Ζάππειο και όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το άλλοτε κυβερνών κόμμα και νυν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοί του.

Κακά τα ψέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει πλέον προσωποπαγές κόμμα μετά από την δεκαπενταετή προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, και πίσω από την προεδρία του είχαν «βολευτεί» και τα υπόλοιπα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατί ο απερχόμενος πρόεδρος διέθετε ένα επικοινωνιακό χάρισμα, κάτι που λείπει από τα στελέχη της αριστεράς, και κατάφερνε να περνάει έναν λόγο στην κοινωνία που να μη φαίνεται «ξύλινος» ή αυστηρά κομματικός και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός την περίοδο 2015 με 2019, κάτι που ποτέ δεν κατάφερε κανείς αριστερός πολιτικός πριν.

Μετά την διπλή συντριβή, φυσικά μέσα στο κόμμα του θεωρήθηκε βασικός υπεύθυνος. Τώρα όμως που παραιτήθηκε, έρχεται μία καινούργια περίοδος στο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τα στελέχη του θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να καταφέρουν ότι κατάφερε και εκείνος το 2015.

Τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι που ακούγονται αυτή στιγμή και είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ρένα Δούρου, και η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακουγόταν διαχρονικά ως ο πιθανός αντικαταστάτης του Αλέξη Τσίπρα καθώς θεωρούνταν και ο επικεφαλής της λεγόμενης εσωτερική αντιπολίτευση απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, ή αλλιώς των λεγόμενων «53+».

Συνεπώς, υπάρχει μία βάση αλήθειας που να στηρίζει μια απίθανη υποψηφιότητά του πρώην υπουργού των Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο όνομα που ακούγεται είναι της Ρένας Δούρου, της πρώην περιφερειάρχη Αττικής.

Πάντοτε θεωρούταν ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσε να διεισδύσει στην δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων αλλά έχει δύο «μελανά» σημεία στην θητεία της στην αυτοδιοίκηση, όπως την πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής (24 νεκροί) και τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι (102 νεκροί), δύο γεγονότα που στοίχισαν τις ζωές σε συνολικά 126 ανθρώπους.

Τρίτη επιλογή που ακούγεται θεωρείται και η πιο πιθανή είναι η Έφη Αχτσιόγλου και η κίνηση του συντρόφου της και πατέρα του παιδιού της Δημήτρη Τζανακόπουλου να παραιτηθεί από τα όργανα του του κόμματος δείχνει πως ανοίγεται ο δρόμος για την ίδια, για να διεκδικήσει την προεδρία της παράταξης.

Φημολογείται ότι θα υπάρξει και τέταρτο όνομα που θα εμπλακεί στην κούρσα της διαδοχής κι αυτός θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο πρώην υπουργός των Εσωτερικών.

Ποιος από αυτούς έχει ρεύμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί στο άμεσο μέλλον, όταν θα ξεκινήσουν και οι πρώτες σφυγμομετρήσεις. Θα ξεκαθαριστεί άλλωστε και ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν στην κούρσα της διαδοχής.

Στο μεταξύ και πριν τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τον πρόεδρό της, για να την εκπροσωπεί στις διαδικασίες στο κοινοβούλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να μην θεωρηθεί ότι η εκλογή αυτή προκαταλαμβάνει τις διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος.

Το πρόσωπο που συζητείται πιο έντονα και φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή για το ρόλο αυτό είναι η Όλγα Γεροβασίλη, μέχρι πρότινος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας.