Θεσσαλονίκη: Θετικό μεγάλο ποσοστό των rapid test του ΕΟΔΥ
3 years, 4 months ago
6

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ περίμενουν να είναι θετικά το 4%- 5% των τεστ – Ο «δείκτης θετικότητας» στη χώρα βρισκόταν την Τρίτη στο 4,4 – Στο 10% κυμάνθηκαν τα θετικά τεστ κατά τις πρώτες ώρες

Θετικά στον κορωνοϊό είναι σε μεγάλο ποσοστό τα rapid test που γίνονται από το πρωί και θα γίνονται και μέχρι τις 20:00 το βράδυ στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των πρώτων «παρτίδων» τεστ προκάλεσαν συναγερμό στον ΕΟΔΥ αφού έφταναν το 10%. Ωστόσο, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι και ενώ υπήρχε πλέον δείγμα 1.100 τεστ, ο δείκτης θετικότητας (το ποσοστό θετικών επί των διενεργούμενων ελέγχων) παρουσίασε σημαντική βελτίωση, πέφτοντας κάτω από το 5%.

Ο εθνικός δείκτης θετικότητας,  όπως είχε πει ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη στην έκτακτη παρουσία του στην ενημέρωση βρίσκεται στο 4,4%. Το πρωινό 10% στα θετικά τεστ αποδίδεται στο ότι έσπευσαν να εξετασθούν άνθρωποι που είχαν συμπτώματα και τις προηγούμενες ημέρες είχαν δυσκολία να κάνουν τεστ, τόσο λόγω των αργιών (στη Θεσσαλονίκη ήταν αργία και η Δευτέρα, λόγω του πολιούχου Αγίου Δημητρίου) όσο και διότι υπήρξαν ελλείψεις σε τεστ κιτ.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη προσομοιάζει με την εικόνα που παρουσίασαν οι Σέρρες, όταν την πρώτη μέρα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν τεστ στην κεντρική πλατεία και το ποσοστό των θετικών έφτανε επίσης στο 10%. Αποτέλεσμα ήταν να μπει στο «κόκκινο» (επίπεδο επιτήρησης 4) ο νομός Σερρών.

Η κυβέρνηση δεν περίμενε πάντως τα σημερινά τεστ για να πάρει αποφάσεις, καθώς ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την είσοδο του νομού στο «κόκκινο».