Θετικά τα μέτρα Μητσοτάκη… αλλά και πάλι μια τρύπα στο νερό
3 years, 7 months ago
6

Προς στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα, που ανακοίνωσε χθες Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, ωστόσο ζητούν περισσότερα μέτρα και κάποια εξ αυτών να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ΦΠΑ. Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για την εστίαση, τις μεταφορές, τους κινηματογράφους και τις τουριστικές επιχειρήσεις, για ένα ακόμη εξάμηνο, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο. Με βάση την προηγούμενη απόφαση το μέτρο εξέπνεε στις 31 Οκτωβρίου.

Για τα στελέχη του κλάδου της εστίασης, ο μειωμένος με ημερομηνία λήξης ΦΠΑ δεν λύνει το πρόβλημα. “Πρέπει ο ΦΠΑ να υποχωρήσει κάτω από το φράγμα του 10% και να έχει μόνιμο χαρακτήρα για να περάσει αυτή η μείωση στον καταναλωτή”, αναφέρουν πηγές του κλάδου στο Capital.gr.

“Όταν μειώνεται ο ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση -που είναι δυστυχώς εστία φοροδιαφυγής κάτι που το έχουμε αναγνωρίσει-, δεν υπάρχει κίνητρο για φοροδιαφυγή, κάτι που φάνηκε και όταν επί Σαμαρά μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%”, ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της εστίασης στο Capital.gr.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 1 στα 3 ευρώ των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ δεν εισπράττεται στην Ελλάδα λόγω φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν προτείνει μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% που είναι σήμερα, -πρόταση που αναγνωρίζουν ότι είναι μαξιμαλιστική- ενώ θα ήταν ικανοποιημένοι ο ΦΠΑ να υποχωρήσει στο 9%. Με τον ΦΠΑ στο 13% -μέτρο το οποίο θα ισχύσει για ένα ακόμη εξάμηνο- ο κλάδος της εστίασης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. “Αντιθέτως αν υπάρξει μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο 9% τότε δεσμευόμαστε ότι αυτή η διαφορά θα περάσει και στον καταναλωτή”, σημειώνουν.

“Πρέπει να συζητήσουμε σε πιο ρεαλιστική βάση για τα περιθώρια που υπάρχουν για  έναν πιο χαμηλό συντελεστή στον κλάδο, εν όψει και της συζήτησης του προϋπολογισμού”, ανέφερε στο Capital.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος.

Για τον κ. Λιάρο, οι επαγγελματίες της εστίασης δύσκολα θα βγάλουν τον χειμώνα. Τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και η απουσία ρευστού από την αγορά λόγω και του γεγονότος ότι μεγάλη μερίδα καταναλωτών “είναι στεγνή” αφού δεν δούλεψε εφέτος σε εποχικές δουλειές, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα που θα κτυπήσει την κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατανάλωση στον κλάδο υπολείπεται κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν ενώ δεν αποκλείεται η χρονιά να “κλείσει” με μεγαλύτερες απώλειες.

Ο ίδιος κρίνει θετικό το μέτρο παράτασης αναστολής των συμβάσεων έως το τέλος του έτους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν και όπως λέει αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα μπορέσουν να “μπουν” στη ρύθμιση λόγω ΚΑΔ. Προβληματισμός πάντως υπάρχει από την πλευρά του κλάδου των οργανωμένων αλυσίδων για τα μισθώματα και πως θα δουλέψει η ελεύθερη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όπου ζητούν άρση των περιοριστικών μέτρων.

Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, ο κλάδος της εστίασης -αναφέρεται στους μη οργανωμένους σε αλυσίδες παίκτες- καταγράφει απώλειες άνω του 60%. Υποχώρηση πωλήσεων η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο θα διευρυνθεί τον χειμώνα όταν θα λειτουργούν μόνο οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων.

Ο κ. Καββαθάς, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λέει πως σε πρώτη ανάγνωση είναι θετικά αλλά “είναι πολύ λίγα για τις ανάγκες που έχει η επιχειρηματικότητα οι επαγγελματίες”.

Για την επιδότηση των θέσεων εργασίας σημειώνει πως “το μείζον είναι πως θα διατηρήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας όχι πως θα δημιουργήσουμε νέες”, για αυτό προτείνει την επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 μικρά νησιά, σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει αναπτυξιακή επίπτωση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητά από την Κυβέρνηση συνολική ρύθμιση ενώ σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε κάτι για τις 120 δόσεις “ένα σημαντικό εργαλείο που “κτίζει” μια κουλτούρα πληρωμών. Αυτό περίμενα να ακούσω”, ανέφερε ο ίδιος.

Για τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο του ΕΒΕΠ & της ΠΕΣ Αττικής το “ενισχυμένο” πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε, δίνει προσωρινές “ανάσες” σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και μια προοπτική μόνιμων ελαφρύνσεων.

“Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν “με μέτρο”, δίνουν τις απαραίτητες “ανάσες και στηρίγματα” που έχει ανάγκη η ελληνική αγορά. Σε πρώτο άκουσμα, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ικανοποιούν τις προσδοκίες της κοινωνίας και τις άμεσες ανάγκες της επιχειρηματικότητας”, αναφέρει ο ίδιος.