Θράσος! Οι Τούρκοι τώρα θέλουν και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης
3 years, 10 months ago
6

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, έβαλε στο «μάτι» ο απόστρατος ναύαρχος, και τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Τσιχάτ Γιαϊτζί.

Μιλώντας σε εκπομπή στο Haberturk, ο Γιαϊτζί -που θεωρείται «αρχιτέκτονας» της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη– τόνισε προκλητικά πως «στα νότια της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που μπορούν να καλύψουν για 572 έτη τις ανάγκες της Τουρκίας».

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές που καλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δίπλα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τη Λιβύη, λέγοντας πως εάν προχωρήσει μελλοντικά σε νέα ρύθμιση με την Ελλάδα, τότε θα βγει χαμένη, επισημαίνοντας τη σημασία των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης.

Δήλωσε ο ίδιος συγκεκριμένα: «H Λιβύη κάνοντας συμφωνία μαζί μας, παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, κέρδισε 39.000 τετραγωνικά στρατιωτική έκταση. Αν εμφανιστεί μία κυβέρνηση στη Λιβύη και πει ότι «κάναμε λάθος συμφωνία, αυτό πρέπει να το δώσουμε στην Ελλάδα», σημαίνει ότι χάνει μία έκταση ίση με τέσσερις φορές την έκταση της Κύπρου. Λέγεται πως σε αυτή την περιοχή υπάρχουν τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο. Στα νότια της Κρήτης. Για αυτό το λόγο με τους υπολογισμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή, τα κοιτάσματα είναι σε επίπεδο να καλύψουν για 572 χρόνια τις ανάγκες της Τουρκίας».