Θρησκευτική διαμάχη Ερντογάν-Μακρόν με φόντο την «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας
3 years, 5 months ago
6

Η διαμάχη Ερντογάν-Μακρόν κλιμακώνεται ημέρα με την ημέρα, καθώς τροφοδοτείται και από τους δύο πρωταγωνιστές της. Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε σειρά εμφανίσεων ενόψει της σημερινής εθνικής εορτής της γείτονας χώρας, στοχοποιώντας για ακόμα μία φορά το σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό Charlie Hebdo, το πρωτοσέλιδο του οποίου τον διακωμωδεί με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Υπενθυμίζουμε ότι το δείχνει να κάθεται ημίγυμνος στο σπίτι του και να σηκώνει το ρούχο μίας μουσουλμάνας για να δει τα οπίσθιά της.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να πω εγώ κάτι για τους άτιμους που εξύβρισαν τον αγαπητό μου προφήτη. Η λύπη και η οργή μου δεν είναι για την αισχρή επίθεση προς το πρόσωπό μου, αλλά γιατί το ίδιο μέσο είναι η πηγή της ασέβειας προς τον προφήτη μας, που τοποθετούμε πάνω από τη ζωή μας». Πρόσθεσε ότι αυτό «είναι δείγμα ότι πλέον η Ευρώπη επιστρέφει στην εποχή της βαρβαρότητας». Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να θέσει τον Τούρκο ομόλογό του προ των ευθυνών του. Και γι’ αυτό καλεί όλους τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό δηλαδή που δεν έχει μέχρι στιγμής επιτύχει η Αθήνα και η Λευκωσία.

«Θα πιέσουμε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων αντίδρασης, με πιθανό εργαλείο τις κυρώσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας. «Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς κάθεκατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Το Παρίσι δεν είναι μόνο του. Είναι πολλοί πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θεωρούν ότι η τουρκική ηγεσία έχει υπερβεί κάθε όριο. Ενδεκτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας. Ο Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μήνυση που κατέθεσε ο Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της ολλανδικής Ακροδεξιάς, επειδή ο τελευταίος ανήρτησε ένα σατιρικό σκίτσο του Τούρκου προέδρου στο Twitter.

«Έχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων και σκίτσα πολιτικών» δήλωσε σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας.

Οι εξελίξεις φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το Βερολίνο και τις χώρες που το ακολουθούν στην πολιτική κατευνασμού έναντι της Άγκυρας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει, πάντως, κάνει βήματα πίσω σε σύγκριση με τη στάση που τηρεί έναντι του αιτήματος της Αθήνας και Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Σαρλ Μισέλ, που κι αυτός ακολουθούσε πολιτική κατευνασμού, με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια επίσης καταφέρθηκε εναντίοντης Άγκυρας: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές». Αυτό είναι περισσότερο ή λιγότερο το κλίμα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα επηρεάσει και την απόφαση της επομένης Συνόδου Κορυφής.

Συμμάχους βρίσκει και ο Ερντογάν. Εκτός από το Κατάρ και το Ιράν στράφηκε εναντίον της Γαλλίας. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε το Παρίσι ότι τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για τον “ισλαμιστικό αυτονομισμό” και για την ελευθερία της έκφρασης που επιτρέπει να δημοσιεύονται σκίτσα του Μωάμεθ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Αν και οι τουρκικές αρχές φέρεται να έχουν ξοδέψει συνολικά περίπου 134 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά συναλλάγματος στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν το τουρκικό νόμισμα, η λίρα συνεχίζει την κατρακύλα της, με αποτέλεσμα να εντείνονται και οι κερδοσκοπικές πιέσεις, αφού ολοένα και περισσότεροι ποντάρουν στην περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας της.

Το οξύ οικονομικό πρόβλημα και τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα δεν φαίνεται, ωστόσο, να πτοούν την Άγκυρα στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Η εφημερίδα Yeni Safak, που αποτελεί ανεπίσημο όργανο του Ερντογάν, κατηγόρησε την Ελλάδα για νέα πρόκληση. Ο λόγος; Η ιδιαίτερα μεγάλη ελληνική σημαία που κόσμησε το Καστελλόριζο με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Εξαντλώντας κάθε τρόπο για να προκαλέσει, ο Ερντογάν διαπράττει ένα ακόμα πολιτιστικό έγκλημα. Μετά την Αγία Σοφία, μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας. Το πρώην χριστιανικό μοναστήρι από την εποχή των Κομνηνών λειτουργεί μέχρι τώρα ως μουσείο, αφού οι τοιχογραφίες της θεωρούνται διεθνώς μοναδικής τέχνης.

protothema.gr