Τηλεργασία: «Σαφάρι» από μικτά κλιμάκια για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου
3 years, 7 months ago
6

«Σαφάρι» για τον έλεγχο της υποχρεωτικής τηλεργασίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες μετά την διαπίστωση ότι η εφαρμογή του μέτρου χαλάρωσε με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει την κατάρτιση έκθεσης «αναγκαίου προσωπικού» ανά επιχείρηση.  Τόσο οι δημόσιοι οργανισμοί όσο και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση τεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό που θα παραμένει στο γραφείο είναι απολύτως αναγκαίο. Παράλληλα ο εργοδότης θα πρέπει να αναφέρει τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας οι οποίοι πρέπει να ανέρχονται στο 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν εξ αποστάσεως.

Η έκθεση του «αναγκαίου προσωπικού» θα ελέγχεται από νέα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της αστυνομίας και της Αρχής Διαφάνειας. Από την υποχρεωτική τηλεργασία, αρχικώς εξαιρέθηκαν:

· τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,

· τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,

· οι φαρμακαποθήκες,

· οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και

· οι ταχυμεταφορές.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

protothema.gr