Τουρκία: Συλλήψεις 16 ατόμων για τα κτίρια «τραπουλόχαρτα» στη Σμύρνη
3 years, 5 months ago
6

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν επτά άτομα αργά την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων εργολάβων για τα κτίρια «τραπουλόχαρτα» στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού στη Σμύρνη. Toυλάχιστον 114 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 900 τραυματίστηκαν από το σεισμό στη γείτονα.

Άλλα 9 άτομα είχαν συλληφθεί νωρίτερα σε σχέση με την κατάρρευση κτιρίων στη δυτική επαρχία. Περισσότερα από δώδεκα κτίρια κατέρρευσαν και πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σωρεία κακοτεχνιών.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης για 11 υπόπτους ενώ αναζητούνται δύο ακόμα άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι εργολάβοι καθώς και μηχανικοί που είναι υπεύθυνοι για την επιθεώρηση των κτιρίων και τη διασφάλιση της τήρησης των κατασκευαστικών κανονισμών.

Ενώ ορισμένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στην καταστροφή ενισχύθηκαν κατά των σεισμικών σεισμών, η πλειονότητα χτίστηκε τη δεκαετία του 1990 πριν τεθούν σε ισχύ κανονισμοί που απαιτούν πιο ανθεκτικές κατασκευές κατά των σεισμών.

Η πλειονότητα των κτιρίων στη Σμύρνη κτίστηκε τη δεκαετία του 1990 πριν τεθούν σε ισχύ κανονισμοί που απαιτούν πιο ανθεκτικές αντισεισμικές προδιαγραφές.

Πηγή: skai.gr