Τουρκία: «Θέλουμε υφαλοκρηπίδα και 152 νησιά στο τραπέζι» λέει ο πατέρας της «Γαλάζιας Πατρίδας»
1 year, 8 months ago
6

Τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προβάλλει ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, που επιμένει τόσο στη νομιμότητα του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου όσο και στη θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Επίσης, αμφισβητεί την κυριότητα 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι δεν μεταβιβάστηκαν στη χώρα μας.

«Μιλάμε για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Εμείς δεν διεκδικούμε τα νησιά, απλά λέμε πως αυτά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα – ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις», είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Παράλληλα, ο κ. Γιαϊτζί αναφέρεται και στο «θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αυτά να συζητηθούν ως ένα πακέτο». Ο αντιναύαρχος παραιτήθηκε τον Μάιο από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Bahcesehir.

xartis_galazia_patrida

«Νόμιμη η συμφωνία με τη Λιβύη»

«Το θέμα αυτό της συμφωνίας με τη Λιβύη είναι όπως η συμφωνία της διοίκησης της Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) με την Αίγυπτο, έτσι και η συμφωνία με τη Λιβύη, έχει την ίδια λογική. Είναι νόμιμη. Διότι Τουρκία και Λιβύη, η μια χώρα είναι στην Ασία (Ανατολία), η άλλη στην Αφρική, και μιλάμε για δύο ηπειρωτικές χώρες. Στη συμφωνία αυτή, η Τουρκία δεν συμπεριφέρθηκε μαξιμαλιστικά και τράβηξε μια γραμμή που δεν αγγίζει τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο, και την Κρήτη» ανέφερε.

Δείχνοντας δε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο κ. Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι στο Καστελόριζο βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της και να αρνείται στην Άγκυρα το δικαίωμα συμφωνίας με τη Λιβύη.

«Ένα νησί δεν μπορεί να εμποδίσει την επαφή με μια άλλη ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα λέει πως υπολογίζει υφαλοκρηπίδα για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο όπως μια ηπειρωτική περιοχή. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό», υποστηρίζει.

«Δεν μπορείς να πεις πως η Σάμος έχει υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει η Τουρκία. Αυτά είναι νησιά που βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Ρόδος πού βρίσκεται; Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;» σημειώνει.

Μάλιστα, ο εν αποστρατεία αντιναύαρχος αναφέρει ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Η Τουρκία στη Μεσόγειο έχει ακτογραμμή 2.280 χιλιομέτρων».

Η «Γαλάζια Πατρίδα» σχεδιάστηκε το 2017-2018

Όπως εξήγησε, το σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» εκπονήθηκε το 2017-2018. «Αυτά τα νησιά (ανατολικά) βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυριαρχία των νησιών των οποίων έχουν κατονομαστεί, όταν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα (σ.σ. γκρίζες ζώνες). Το θέμα είναι οι περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Έξω από τα χωρικά ύδατα».

Κι ενώ στην αρχή, το σχέδιο ήταν μία ακαδημαϊκή εργασία, πλέον ο χάρτης είναι «νόμιμος και επίσημος» όπως υποστηρίζει. «Τον δημιουργήσαμε για να γίνουν γνωστές οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας. Αυτές που έχει ανακοινώσει και αυτές που δεν έχει ανακοινώσει αλλά προβλέπεται να το κάνει. Με τον χάρτη αυτό, ο τουρκικός λαός αντιλήφθηκε την αξία των θαλασσών της».

«Στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Τουρκία θα εισβάλει»

Ο αντιναύαρχος υποστηρίζει ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία έχθρα απέναντι στην Ελλάδα. Σας το λέω με ειλικρίνεια. Εγώ 40 χρόνια υπηρέτησα στο ναυτικό, από τα 13 μου είμαι στρατιώτης. Όταν μας εκπαίδευαν στις στρατιωτικές σχολές ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Τουρκία θα εισβάλει, θα πάρει τα νησιά».

Πάντως, υπεραμύνεται του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των ορίων που θέτει ως προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Η Ελλάδα έχει σχέδιο απόβασης από τα νησιά προς την Ανατολία»

Εντύπωση προκαλεί και ο ισχυρισμός του ότι η η Ελλάδα έχει σχέδιο απόβασης από τα νησιά προς την Ανατολία!

«Το 1922 ήρθατε από τα νησιά και επιχειρήσατε να καταλάβετε την Ανατολία. Ποιος είναι ο λόγος της στρατιωτικοποίησης των νησιών; Είναι επιθετικός ο σκοπός τους. Αν βρουν κάποιο κενό, ναι αυτό σχεδιάζουν. Είναι μεγάλη απειλή αυτό, όπως το 1922, είναι προετοιμασία για τη Μεγάλη Ιδέα», είπε χαρακτηριστικά.

protothema.gr