Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία»
3 years, 6 months ago
6

«Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Άγκυρας για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο σε σεμινάριο του EPC (European Policy Center – δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών).

Πρόκειται ουσιαστικά για τα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, στο Θρακικό, Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK» και η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική τους κυριαρχία, επιχειρώντας το «γκριζάρισμά» τους.

Ο όρος «EGAYDAAK» πρόκειται για αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Καϊμακτσί επανέλαβε την τουρκική επιχειρηματολογία, κατηγορώντας την Ελλάδα πως θέλει να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική λίμνη, ενώ -παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες-χαρακτήρισε «παράλογες» τις ελληνικές θέσεις περί του εύρους της υφαλοκρηπίδας.

Πάντως όσον αφορά την κρίση με την Ελλάδα, ο Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αναμένει πρόοδο τις επόμενες μέρες μ’ ένα οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.