Τρέλα στις ΗΠΑ: Με δύο δολάρια κέρδισε 1,08 δισ. στη λοταρία!
10 months, 2 days ago
6

Μετά από τρεις μήνες και 39 κληρώσεις που οδηγούσαν σε διαδοχικά τζακ ποτ, οι παίκτες του παιχνιδιού Powerball -μιας λοταρίας- στις ΗΠΑ είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι δεν θα κέρδιζε κανείς το μεγάλο βραβείο. Μέχρι που την περασμένη Τετάρτη, η κλήρωση ανέδειξε νικητή. Ο υπερτυχερός, ο μόνος που έχει στα χέρια του το -αγορασμένο με μόλις 2 δολάρια- δελτίο με τους αριθμούς 7, 10, 11, 13, 24 και Powerball το 24, κερδίζει 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια. Τουλάχιστον τυχερός ο άνθρωπος που κέρδισε, με δεδομένο ότι οι πιθανότητες να κερδίσει το τζακποτ του Powerball είναι αστρονομικά χαμηλές: περίπου μία στις 292.201.338.

Παρότι υπάρχουν και άλλα δελτία που κερδίζουν “μερικά εκατομμύρια” δολάρια (για την ακρίβεια, άλλοι τρεις κερδίζουν από 2 εκατομμύρια και άλλοι 36 κερδίζουν από ένα εκατομμύριο έκαστος), ο μεγάλος νικητής του τρίτου μεγαλύτερου τζακ ποτ στην ιστορία του παιχνιδιού έχει δύο επιλογές: να εισπράξει όλο το ποσό του 1,08 δισεκατομμυρίου σε 29 ετήσιες δόσεις 37 εκατομμυρίων δολαρίων, ή να απαιτήσει άμεση καταβολή των κερδισμένων. Στη δεύτερη περίπτωση, το καθαρό ποσό που θα πάρει στα χέρια του, ανέρχεται σε 558,1 εκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότεροι νικητές προτιμούν να… ξεμπερδεύουν και να λαμβάνουν εφάπαξ το ποσό, έστω και αν είναι “κουτσουρεμένο” κατά περισσότερο από 50%.

Ακόμα και έτσι, ο νικητής θα αναγκαστεί να πληρώσει “τσουχτερή” φορολογία από τα κερδισμένα. Στο 24% έχει οριστεί η αυτόματη παρακράτηση ομοσπονδιακού φόρου στα κερδισμένα, με περίπου άλλο 13% να επιβάλλεται ως φόρος εισοδήματος. Συνολικά, το 37% των κερδισμένων θα παραδοθεί ως φόρος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και ο νικητής θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν… τυχερότερο, καθώς το δελτίο αγοράστηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνια, μιας από τις ελάχιστες που δεν επιβάλλουν πολιτειακό φόρο στους νικητές λοταριών. Έτσι, θα πάρει στο χέρι -αν επιλέξει το πλάνο της 29χρονης πληρωμής- καθαρά 631 εκατομμύρια δολάρια από τα 1,08 δισεκατομμύρια.

Προφανώς την εφάπαξ πληρωμή θα επιλέξει και ο τωρινός νικητής του Powerball, εάν ισχύει η περιγραφή της περιχαρούς ιδιοκτήτριας του μίνι μάρκετ Las Palmitas, στο Λος Άντζελες για τον αγοραστή του δελτίου. Αναφέρει ότι θυμάται πως το συγκεκριμένο δελτίο το αγόρασε “μια ηλικιωμένη, κάτοικος της γειτονιάς, λατινοαμερικάνα”. Η ιδιοκτήτρια του μικρού μίνι μάρκετ έχει κάθε λόγο να χαίρεται που το δελτίο πουλήθηκε από το κατάστημά της, καθώς βάσει νόμου δικαιούται το 0,5% των κερδισμένων, με μίνιμουμ αμοιβή το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η χώρα πάντως ακόμα δεν έχει μάθει την ταυτότητα του νικητή/νικήτριας των 1,08 δισεκατομμυρίων, καθώς κανείς δεν έχει εμφανιστεί ακόμα να διεκδικήσει τα χρήματα. Ο κάτοχος του δελτίου έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο για να εμφανιστεί και να διεκδικήσει τα χρήματα, σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις των νικητών, καθώς ο νόμος της Καλιφόρνιας απαγορεύει, για λόγους διαφάνειας, την ανωνυμία των νικητών. Συνήθως, οι κάτοχοι των τυχερών δελτίων εμφανίζονται μετά από περίπου 6 μήνες, όταν έχουν οργανώσει ομάδες νομικών και οικονομικών συμβούλων.

Ο συγκεκριμένος νικητής θα λάβει το τρίτο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του Powerball. Το μεγαλύτερο, ύψους 2,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε κερδίσει μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νεοϋορκέζος Έντουιν Κάστρο, ο οποίος επέλεξε να εισπράξει άμεσα 997,6 εκατομμύρια. Σήμερα, ο Κάστρο μένει σε μια πολυτελή έπαυλη του Χόλιγουντ, την οποία αγόρασε για 25,5 εκατ. Δολάρια και… ταλαιπωρείται στα δικαστήρια από έναν άνδρα ο οποίος τον κατηγορεί ότι του είχε κλέψει το λαχείο των δύο δισ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρώσει το Powerball είναι το λαχείο του 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε δύο νικητές, τους Μάρβιν και Μέι Ακόστα από το Τενεσί. Το ζευγάρι εμφανίστηκε μετά από 6 μήνες και προτίμησε την εφάπαξ πληρωμή.

Μεγάλος νικητής του Powerball είναι και τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια της Καλιφόρνια, καθώς από κάθε 2 δολάρια που πληρώνονται για την απόκτηση ενός δελτίου Powerball, τα 0,95 κατευθύνονται στη δημόσια εκπαίδευση της πολιτείας. Μόνο το δημοσιονομικό έτος 2021-22 οι λοταρίες της Καλιφόρνια απέδωσαν ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα δημόσια σχολεία της πολιτείας.

Οι συμβουλές των επενδυτών

Μιας και το ποσό που κερδήθηκε είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο, στο “παιχνίδι” έχουν μπει και οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Wall Street, οι οποίοι συμβουλεύουν το νικητή του τυχερού δελτίου πώς να (μην) επενδύσει τα χρήματα που κέρδισε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Μαρκ Κιουμπάν ο οποίος συμβουλεύει το νικητή να κρατήσει τα χρήματα στην τράπεζα.

“Μην προτιμήσετε την εφάπαξ πληρωμή”, έχει εξηγήσει ο Κιουμπάν. “Δεν θέλετε να τα ξοδέψετε όλα με τη μία”. Παρότι κανείς σκέφτεται ότι θα είναι ασφαλέστερο να εισπράξει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό και να το επανατοποθετήσει σε επενδύσεις που θα το μεγαλώσουν, ο μεγαλοεπενδυτής διαφωνεί: “Είναι δελεαστικό, αλλά δεν αξίζει το ρίσκο.

Πρέπει να θυμάστε ότι δεν μετατρέπεστε σε έξυπνο επενδυτή όταν κερδίζετε το λαχείο. Μην κάνετε επενδύσεις. Βάλτε τα στην τράπεζα και ζήστε άνετα για πάντα, αφού με το πρόγραμμα ετήσιας πληρωμής θα πάρετε αρκετά για να σας φτάσουν. Μην ξεχάσετε να προσλάβετε φορολογικό σύμβουλο. Η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη αν δεν ανησυχείτε για τους λογαριασμούς”.