Τρεις χώρες του ΝΑΤΟ κατασκευάζουν καταφύγια κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία
2 months, 16 days ago
6

Με καταφύγια θα θωρακιστούν χώρες του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, την ώρα που Πούτιν και Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι θα αυξήσουν τα αποθέματα όπλων, εν καιρώ πολέμου.

«Το έργο, που θα κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζει την ετοιμότητα να πολεμήσουμε τον εχθρό από την πρώτη κιόλας στιγμή» αναφέρουν αξιωματούχοι των νατοϊκών χωρών σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Τhe Sun», που επικαλείται το περιοδικό «Newsweek».

Πρόκειται για τις χώρες – Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία- που αποφάσισαν να κατασκευάσουν καταφύγια κατά μήκος των συνόρων με το ρωσικό καθεστώς, υπό τον φόβο να ξεσπάσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Ευρώπη έχει επίσης δηλώσει ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα του οπλοστασίου της ενώ βρυχάται η «ρωσική αρκούδα».

Η Εσθονία, όπως γράφει η εφημερίδα «The Sun», σχεδιάζει να κατασκευάσει 600 καταφύγια γύρω από τα συνοριακά σημεία διέλευσης της Νάρβα στο βορρά και του Βορού στα νότια της χώρας.

Ως αποτέλεσμα της σφαγής μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, οι υπουργοί Άμυνας της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας συμφώνησαν να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να μην έχουν την ίδια μοίρα.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα κατασκευάσουν ένα «εκτεταμένο δίκτυο οχύρωσης» κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία για να αποτρέψουν τον Πούτιν να εισβάλει στις χώρες τους, υπογραμμίζει το περιοδικό «Newsweek», με το συνολικό κόστος του έργου να υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατασκευή των καταφυγίων θα ξεκινήσει πρώτα στην Εσθονία με την υπουργό Άμυνας της χώρας, Σούζαν Λιλεβέλι, να επισημαίνει ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα «για την καταπολέμηση του εχθρού από την πρώτη κιόλας στιγμής».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η ανάκτηση ήδη κατακτημένων εδαφών είναι εξαιρετικά δύσκολη κι έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, χρόνου και και υλικών πόρων. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό οι πιο πιθανοί ρωσικοί στόχοι για τον Πούτιν, εάν επιτεθεί σε χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», τόνισε.

Ενώ η Ουκρανία κατάφερε να αντισταθεί στην επίθεση της Μόσχας, είναι πιθανό τα τρία μικρά κράτη της Βαλτικής να καταληφθούν από τους Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν, πρώτον, τον σκοπό της αποφυγής στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή μας, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης του εχθρού», πρόσθεσε η Σούζαν Λιλεβέλι.

«Τα μέτρα οχύρωσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους πολέμους στην περιοχή μας σε ιστορικό επίπεδο, για παράδειγμα στη Φινλανδία, και όπως έδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ισχύουν και σε αυτόν τον αιώνα», υπογράμμισε.

Εάν ο Πούτιν επιτεθεί στις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι της αμυντικής συνθήκης θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε στρατιωτική δράση με το σοβιετικό κράτος – συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή οπλικών συστημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν απειλή από το καθεστώς της Μόσχας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χαρακτηριστικά στον γερμανικό Τύπο: «Πρέπει να ανασυντάξουμε και να επεκτείνουμε τη βιομηχανική μας βάση» προκειμένου να αυξήσουμε τις παραδόσεις στην Ουκρανία και να ξαναγεμίσουμε το οπλοστάσιό μας.»

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι η συνθήκη των 31 μελών δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία, ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, ως απόδειξη ότι «η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη». «Εάν ο Πούτιν νικήσει την Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω», υποστήριξε ο Στόλτενμπεργκ, στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag». «Η υποστήριξη της Ουκρανίας όπως και η επένδυση στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη άμυνά μας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τους φόβους για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο πυροδότησαν οι απειλές του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προς άλλα μέλη της Συμμαχίας.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος είπε ότι θα άφηνε τη Ρωσία «να κάνει ότι διάολο θέλει» στα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν αρκετά για την άμυνα, σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο. Το ΝΑΤΟ παρενέβη αμέσως επικρίνοντας δριμύτατα τον Τραμπ ότι «θέτει σε κίνδυνο Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες».

«Το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους…Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση…Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο», τόνισε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Τα σχόλια του Τραμπ πιθανότατα θα εντείνουν την ανησυχία στη γηραιά ήπειρο σχετικά με την απόσυρση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ από την Ουκρανία σε περίπτωση που ο σύζυγος της Μελάνια ανανεώσει την προεδρική του θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Όμως το ΝΑΤΟ αναμένει από τις ΗΠΑ να παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος της συμμαχίας «ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές».

Πάντως, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ ως «απρόβλεπτα».