Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι
1 year, 3 months ago
6

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας προχώρησε το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Η απόφαση (σ.σ. casus belli) ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ» δήλωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Απάντηση Οικονόμου σε Άγκυρα: Η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται

Απάντηση στις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, αυτή τη φορά διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη και διαμηνύει ότι η Ελλάδα «δεν εκφοβίζεται».

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα.

«Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» λέει ο ίδιος.

Και συνεχίζει: «Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται».

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτρέπει τους Τούρκους αξιωματούχους να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά.

Προβολή ναυτικής ισχύος από την Αθήνα με ασκήσεις συμμάχων στην Ανατ. Μεσόγειο

Για έναν ολόκληρο μήνα, οι Μονάδες Επιφανείας που συμμετείχαν στη γαλλική επιχείρηση «ANTARES» πραγματοποιούσαν ναυτικά γυμνάσια στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, εκεί όπου η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της με το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η συμμαχική αρμάδα έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα που παρακολουθούσε τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων να κάνει προβολή ισχύος στο μαλακό της «υπογάστριο».

Ενδεικτικό, πάντως, της σημασίας που αποδίδουν η Αθήνα και το Παρίσι στις συνεκπαιδεύσεις αυτές, είναι ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μίας εβδομάδας στην παρουσία της Φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο, με το ελληνικό πλοίο να ολοκληρώνει με επιτυχία άλλη μια πολυήμερη και απαιτητική αποστολή.