Τσίπρας: Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν μία πατριωτική συμφωνία
3 years, 5 months ago
6

Με επιθετικούς τόνους και κριτική κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η πρόταση δυσπιστίας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πρωταφανούς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους πολίτες. Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση πως είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της πανδημίας εμείς να καταθέτουμε πρόταση μομφής.

Αντιστρέφω τον συλλογισμό και το ερώτημα.

Φρονούμε όσοι καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας πως ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη του νομοσχεδίου. Δεν ξέρω αν η απόφασή σας να μην μετατρέψετε την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσυνης σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε και πολύ για τον υπουργό σας. Δεν ξέρω αν σας χαλώ τα σχέδια γιατί έχετε αποφασίσει να τον ανασχηματίσει. Σήμερα θα καταψηφίσετε την πρόταση. Όμως το ερώτημα αντιστρέφεται.

Πως είναι δυνατόν την στιγμή που η πανδημία κορυφώνεται. Τα λουκέτα είναι κατά χιλιάδες στην αγορά. Βιώνουμε την χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση να μην έχει άλλη έγνοια από το να φέρει νομοσχέδιο για να πτωχεύουν τγα ελληνικά νοικοκυριά και οι τράπεζες να τους παίρνουν την πρώτη κατοικία. Είναι αδιανότητο να είναι αυτό η πρώτη σας προτεραιότητα την στιγμή που σε όλη την ευρώπη λαμβάνονται πολιτικές προσταας΄σιας πρώτης κατοικίας.

Και θέλω να ξεκινήσω τη παρέμβασή μου από τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως κύριε Μητσοτάκη:

Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες ;

Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική ;

Επί 40 και πλέον μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός.

Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. ΤΗν άλλη ότι δεν έχει απλώσει καλώδια.

Την επόμενη αναγκαστήκατε να απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Ότι δηλαδή γίνονται έρευνες

Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX.

Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά.

Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει.

Αισθάνεστε άνετα;

Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε τις εξελίξεις.

Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας σε απανωτά Συμβουλια Κορυφής. Δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα – φρονώ με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό».

Μας είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η Εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο. Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Ta 12 μίλια με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτο δικαίωμά μας. Τα 6 μίλια είναι ο σκληρός πυρήνας. Είναι σαν να είναι έδαφος.

Σήμερα ήρθε και ο υπουργός Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος να πει ότι στην σφαίρα προστασίας δεν είναι τα δυνητικά αλλά τα απόλυτα και άρα μας λέει ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια.

Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης;

Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά.

Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση πρόσφατα κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα.

Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ενώ οι παραβιάσεις και η τουρκική προκλητικότητα εντός των 12 μιλίων συνεχίζεται, χθες πήρε το λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρυσοχοϊδης φαντάζομαι σε συνεννόηση μαζί σας – και θέλησε προφανώς να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του σε ένα κρίσιμο ζήτημα να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το εθνικό πρόβλημα είναι πως μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό – ακούστε κύριοι συνάδελφοι – εθνικισμό, το πάγιο και κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει;

Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας, μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα έξι μίλια.

Και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας, μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12.

Ακούστε κύριοι βουλευτές. Είναι βαριά η λέξη. Και ιδίως όταν απευθύνετε σε ένα κόμμα της αριστεράς από έναν υπουργό κόμματος της Δεξιάς.

Για να μη μπερδεύεστε οι εθνικιστές και ο εθνικισμός διαχρονικά σε αυτό το τόπο κατοικοεδρεύει, ανθίζει και αναπτύσσεται στη δικιά σας παράταξη. Στα δικά σας έδρανα.

Εχει πολύ μεγάλη διαφορά η έννοια του πατριωτισμού από την έννοια του εθνικισμού. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Εθνικιστές είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής. Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε.

Και είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία.

Και φαίνεται σήμερα αυτό. Που ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας.

Εθνικιστές και εθνικόφρονες επίσης, ήταν και αυτοί που δυστυχώς μας οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Για αυτό άλλη φορά κ. Χρυσοχοϊδη να προσέχετε τα λόγια σας. Γιατί αυτή εδώ η παράταξη που εκπροσωπούμε. Η παράταξη της Αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, έχει δώσει φόρο αίματος για τη πατρίδα.

Στα χρόνια της εθνικής αντίστασης, στα χρόνια του ΕΑΜ. Όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά στη περίοδο της κατοχής ήταν συνεργάτες των καταχτητών. Να προσέχετε λοιπόν τι λέτε και σε ποιους τα λέτε, σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Οφείλετε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη σήμερα μια ξεκάθαρη απάντηση επ’ αυτού. Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης; Δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση. Εγώ και εμείς σας καλούμε όχι απλά να πείτε το τετριμμένο αλλά να τοποθετηθείτε επι της ουσίας. Να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της ενεργητικής διπλωματίας – της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς.

Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητώ να λάβετε σοβαρά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για 12 μίλια στη Κρήτη.

Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς.

Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε και πιο θεσμικά. Δεν το θέλετε. Ακουσα την κυρία Γεννηματά να λέει ότι θα είναι ευθύνη πρωθυπουργού για ότι συμβεί. Προσυπογράφω.

protothema.gr