Τσίπρας: «Το Πολυτεχνείο ενοχλούσε πάντοτε τη Δεξιά»
3 years, 7 months ago
6

«Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι εξαιρετικά ιδιαίτερος. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από λίγο η Νεολαία του κόμματος, με θέμα «Ένας Διαρκής Αγώνας για τη Δημοκρατία, Πολυτεχνείο 1973-2020».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού ως συνθήκη ανασφάλειας και φόβου, αλλά και στέρησης της ελευθερίας «είτε οικειοθελώς, είτε με πειθάρχηση», εστιάζοντας στην κυβερνητική απόπειρα «στοχοποίησης και στιγματισμού» της νέας γενιάς.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο ανεπίστρεπτης ρήξης γενεών» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας την νεολαία ως τον εύκολο ένοχο μιας «στοχοποίησης που είναι μεθοδευμένη» σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και από την κυβέρνηση. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακρότητες» πρόσθεσε ο ίδιος και αποτίμησε την πανδημία ως την αφορμή «για να δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης απαγόρευσης ο κ. Μητσοτάκης».

«Εξαιρετικά ακραίο μέτρο η απαγόρευση των συγκεντρώσεων»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων ως «εξαιρετικά ακραίο μέτρο», ενώ τοποθετώντας τη συζήτηση σε ιδεολογικά συμφραζόμενα υποστήριξε πως «το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ μια εθνική εορτή και για αυτό ενοχλεί. Για αυτό ενοχλούσε πάντα τη Δεξιά, γιατί το Πολυτεχνείο ήταν κατά πολλούς το στοιχείο που προσέδωσε στην Μεταπολίτευση την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Η αντίσταση της νεολαίας και της πρωτοπορίας του κινήματος και των δυνάμεων της αριστεράς στην ξενοκίνητη επτάχρονη δικτατορία. Αυτό που ενοχλούσε όσο περνούσε ο καιρός ήταν η προβολή της εξέγερσης στο σήμερα. Η αμφισβήτηση της δεξιάς για το Πολυτεχνείο αφορούσε και τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και κυρίως την προβολή στους αγώνες του σήμερα. Ήταν πάντοτε αμφισβήτηση στους αγώνες του σήμερα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ο αυταρχισμός της δεξιάς στην Ελλάδα είχε πάντοτε στόχο τη νεολαία. Η νεολαία ήταν και παραμένει αυτή που συνιστά την απειλή. Αυτοί που συνιστούν απειλή για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, είναι αυτοί που αμφισβητούν, σκέφτονται, αντιστέκονται. Πάντα έτσι ήταν. Οι μεγάλοι αγώνες του 114, τους αντιδικτατορικούς αγώνες, οι μεγάλοι αγώνες της μεταπολίτευσης που έφεραν τις σημαντικές κατακτήσεις στην παιδεία και την εργασία. Το δικό μας μαθητικό κίνημα του 90-91, οι αγώνες ενάντια στο νόμο Αρσένη (97) και το κίνημα υπεράσπισης του άρθρου 16 (06-07), ο Δεκέμβρης του 2008».

«Επί 40 χρόνια σε αυτή η ώρα τον νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί ένα πονοκέφαλο για το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας και για την παράταξη της δεξιάς» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως «αφορμή στάθηκε η πανδημία πιστεύω για να υπάρξει ένα κρεσέντο αυταρχισμού. Πιστεύω ότι η νέα γενιά στη χώρα είναι μια μεγάλη ελπίδα όπως ήταν πάντοτε ελπίδα για το αύριο οι εκάστοτε νέες γενιές».

«Το πως θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα σχέδιο, το οποίο περνά μέσα από το σχέδιο που θα διαμορφώσουμε για την νέα γενιά» συνιστά προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κ. Τσίπρα να συμπεραίνει τελικά πως «από ό,τι φαίνεται τα κατάλοιπα των απαγορεύσεων και του συντηρητισμού είναι βαθιά χαραγμένα» στη δεξιά παράταξη.