Βορίδης: Δεν μπορεί καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση να παριστάνει τον πολιτικό αρχηγό
1 year, 5 months ago
6

“Όχι” από τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν τροποποιηθεί η τροπολογία.

Ως μοναδικό φαινόμενο χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης την ύπαρξη πολιτικού αρχηγού ο οποίος έχει έστω και πρωτοδίκως καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης. Εισηγούμενος την τροπολογία για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να μην υπάρχουν καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση , οι οποίοι θα παριστάνουν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Βορίδης θύμισε ότι υπάρχει ήδη ψηφισμένη ρύθμιση για τον περιορισμό κόμματος ενώ η προστιθέμενη αξία  της παρούσας τροπολογίας είναι η ανάθεση στον Άρειο Πάγο της έρευνας και για την πραγματική ηγεσία σε ένα κόμμα.

“Δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε ιδεολογικό ή φασιστικό κίνητρο καθώς εκεί και θα παραβιάζαμε το πνεύμα του συντακτικού νομοθέτη του 1975 και θα βάζαμε δύσκολη άσκηση στον Άρειο Πάγο” είπε και πρόσθεσε: “ Δεν αποστερούμε πολιτικά δικαιώματα, απλώς περιορίζουμε ένα κόμμα το οποίο κάνει την επιλογή να έχει στην ηγεσία του καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση” .

Σοβαρές ενστάσεις για την τροπολογία έγειρε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για επικίνδυνο ξεχείλωμα αρμοδιοτήτων του Αρείου Πάγου και κίνδυνο επέκτασης και σε άλλα κόμματα. Μολονότι συμφώνησε ότι πρόκειται για ειδική κατάσταση υποστήριξε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης δεν δίνει λύση. “Αν επιμείνετε δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την τροπολογία” είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η λύση την οποία πρότεινε ο κ. Τζανακόπουλος είναι ότι αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα  είτε ο υποψήφιος απαγορεύεται να κατέλθει στις εκλογές ή ο Άρειος Πάγος  τότε απαγορεύει στο κόμμα να καταρτίσει συνδυασμό . “Αν πάτε σε αυτό τότε μπορούμε να συζητήσουμε” είπε ο κ. Τζανακόπουλος  θέτοντας ερώτημα πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται στον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.