Βρετανία: Ανοίγουν καταστήματα και παμπ από τις 12 Απριλίου
3 months, 20 days ago
6

Οι προσπάθειες και η υπομονή όλων έπιασαν τόπο και η Αγγλία μπορεί πλέον να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, από τις 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες (βιβλιοθήκες, ζωολογικοί κήποι, θεματικά πάρκα κ.ά.), είπε ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέντευξη από την Ντάουνινγκ Στριτ, παρουσία των δύο κορυφαίων επιστημονικών του συνεργατών,  Σερ Πάτρικ Βάλανς και Κρις Γουίτι.

Επίσης επιτρέπονται οι γάμοι παρουσία 15 καλεσμένων, ενώ δίνεται πράσινο φως για εκδρομές εντός Αγγλίας υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί αυτόνομη διαμονή.

«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν», συνέχισε ο Τζόνσον. «Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα. Εντούτοις, είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τα δεδομένα σε κάθε στάδιο. Ακολουθώντας τους κανόνες -θυμόμαστε τα χέρια, το πρόσωπο, το χώρο και τον καθαρό αέρα- ελπίζουμε, μαζί, να κάνουμε αυτόν τον οδικό χάρτη για την ελευθερία μη αναστρέψιμο».

Κατά την παρουσίαση επιβεβαιώθηκε ότι οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία σε σχέση με την κορύφωση του Ιανουαρίου. Η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη παραμένει κυρίαρχη με τον αριθμό των κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης να παραμένει σταθερός

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να φέρει στο κοινοβούλιο νομοθεσία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (40 συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τα στηρίζουν), ο Τζόνσον είπε ότι το θέμα περιλαμβάνει «περίπλοκες πρακτικές και ηθικές πλευρές»,

ζήτησε «να κάνουμε ένα βήμα τη φορά» και διαβεβαίωσε ότι αν η κυβέρνηση καταλήξει σε κάτι χειροπιαστό, αυτό θα τεθεί στη Βουλή.

Η SAGE, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, ανέφερε νωρίτερα ότι με το «άνοιγμα» αυτό δεν θα κατακλυσθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ακόμη και αν αυξηθούν τα κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το αν θα προχωρήσουν οι Φάσεις 3 και 4 του οδικού χάρτη (17 Μαΐου και 21 Ιουνίου αντιστοίχως), αναφορικά με τη χαλάρωση του lockdown, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία.