Ξεκίνησαν οι εθελοντικές επιστροφές μεταναστών
3 years, 8 months ago
6

Πραγματοποιήθηκε από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η πρώτη πτήση τσάρτερ με εθελούσιες επιστροφές 134 μεταναστών Ιρακινής υπηκοότητας προς την χώρα καταγωγής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος των “Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών” (AVRR).

  • Η συγκεκριμένη πτήση είναι η πολυπληθέστερη που έγινε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Και τα 134 άτομα που επέστρεψαν στο Ιράκ, είχαν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης Covid – 19, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τα διαγνωστικά αποτελέσματα όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.
  • Το πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό ΤΑΜΕ και 25% από εθνικούς πόρους.
  • Οι έως 5.000 επωφελούμενοι του προγράμματος προβλέπεται να λάβουν οικονομική βοήθεια των 2.000 ευρώ σε μετρητά, αποκλειστικά και μόνον εάν έχουν φτάσει και διαμένουν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο ή την Κω πριν τις 31.12.2019 και δεν κατάγονται από τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Τόγκο, τη Γκάμπια, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Ινδία ή την Αρμενία. Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε αιτούντες άσυλο, για να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους.