Ξένοι στην ίδια πόλη Μώραλης και Μαρινάκης
1 year, 7 months ago
6

Τι άλλαξε;

Με αφορμή τα έργα των Κινέζων της Cosco για την επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Δύο… ξένοι στην ίδια πόλη και στην ίδια παράταξη φαίνεται ότι είναι ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Βαγγέλης Μαρινάκης, με «μήλον της έριδος» την Cosco στην οποία έχει παραχωρηθεί το λιμάνι του Πειραιά και ο ΟΛΠ.

Αφορμή για την αντιπαράθεση απόψεων των δύο ανδρών αποτέλεσε το περιβαλλοντικό «έγκλημα» που συντελείται στην Πειραϊκή με τα έργα επέκτασης του προβλήτα κρουαζιεροπλοίων, με την καταπάτηση βασικών περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους της ΟΛΠ-Cosco, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Το σκάνδαλο των «αδρανών» υλικών στο λιμάνι

Η Κοινοτική σύμβουλος Α κοινότητας Πειραιά και εκπρόσωπος Ανεξάρτητου Παρατηρητήριου Πειραϊκής Δήμητρα Βήνη εξηγεί στο newsbreak.gr:

«Οκτώ μήνες μετά τη συνέχιση των παράνομων εργασιών για την επέκταση του λιμένα στην Πειραϊκή –παράνομες διότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ- αποκαλύπτεται νέο σκάνδαλο των «αδρανών» υλικών τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα διοχετεύονται στην θάλασσα για εξομάλυνση του πυθμένα, χύδην χωρίς εκ μέρους της εταιρείας να έχουν χρησιμοποιηθεί πλωτά φράγματα με πετάσματα για την αποφυγή διασποράς των αιωρούμενων σωματιδίων.

Η θάλασσα όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζει καθημερινά σοβαρή ρύπανση η οποία αναλόγως των ανέμων επεκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Μολονότι η ρύπανση καταγράφεται καθημερινά από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, οι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες δεν φαίνεται να ανησυχούν .

Οι εργολάβοι του έργου προχωρούν ανενόχλητοι σε επιχώσεις , ακόμη και πλησίον του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή χωρίς να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα ούτε για το μνημείο. Στον Πειραιά, η COSCO πλέον έχει δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, παραβιάζοντας ακόμη και την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να περνούν φορτηγά με τόνους μπάζα μέσα από την πόλη».

«Γυμνός» ο δήμαρχος από την τοποθέτηση Μαρινάκη

Ως προς την αλλαγή πλεύσης του δημάρχου και του Β. Μαρινάκη, η κυρία Βήνη αναφέρει:

«Η διέλευση αυτή των φορτηγών ήταν που προκάλεσε την τοποθέτηση του πρώτου δημοτικού συμβούλου του Πειραιά, Βαγγέλη Μαρινάκη εναντίον των Κινέζων από τους οποίους όπως δήλωσε, ο Πειραιάς ούτε είδε καλό ούτε πρόκειται να δει. Η δήλωση Μαρινάκη προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, αφήνοντας «γυμνό» τον Δήμαρχο Πειραιά και μέλος του ΔΣ της COSCO ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τονίζει την επωφελή συνύπαρξη της πόλης με την κινεζική εταιρεία».

Βέβαια, το τι κρύβεται πίσω από τις διαφορετικές θέσεις δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε σίγουρα, πάντως, πως δήμαρχος και Β. Μαρινάκης, ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους της Cosco.

Μάλιστα τον Ιούνιο του 2019 οι Μώραλης-Μαρινάκης είχαν υποδεχθεί στον Πειραιά 18μελή αντιπροσωπεία από το δήμο της Σαγκάης, παρουσία της Κινέζας Πρέσβειρας στην Ελλάδα Zhang Qiyue και του προέδρου της Cosco Shipping Group Xu Lirong.

Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» του Β. Μαρινάκη, ο εφοπλιστής και πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά είχε στείλει ένα μήνυμα στους Κινέζους, λέγοντας:

«Είμαι σίγουρος ότι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Αλλά αυτό που έχει σημασία από εδώ και εμπρός είναι η κοινωνική προσφορά της Cosco στον Πειραιά και στον Πειραϊκό λαό. Μια προσφορά η οποία θα πρέπει να είναι αντάξια τόσο της ιστορικότητας της πόλης, όσο και της ίδιας της επένδυσης των Κινέζων φίλων μας στο λιμάνι μας. Εξάλλου είναι πολύ σημαντικό οι Πειραιώτες να είναι υπερήφανοι για αυτά που θα προσφέρει η Cosco στον Πειραιά.

Είναι μεγάλη ηθική υποχρέωση οποιουδήποτε μεγαλουργεί σε έναν τόπο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό κάνω κι εγώ προσωπικά εδώ και τόσα χρόνια με τους συνεργάτες μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, καθώς οφείλουμε να δείχνουμε εμπράκτως τις κοινωνικές μας ευαισθησίες. Γι’ αυτό θεωρώ πως θα πρέπει να δείξετε άμεση ανταπόκριση».

Όμως ενάμιση χρόνο μετά, την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μαρινάκης έφτασε στην άλλη άκρη, δηλώνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά:

«Με αυτή τη μονοπωλιακή σχέση Cosco με το λιμάνι του Πειραιά με τον ΟΛΠ, με το δήμο Πειραιά και τους όμορους δήμους δεν πρόκειται να δούμε κανένα καλό και κανένα όφελος για την πόλη. Θα ρημάξει με μαθηματική ακρίβεια».

Δεν γνωρίζουμε τι άλλαξε από τη… σιγουριά του κ. Μαρινάκη για την επένδυση της Cosco και από το «οι Πειραιώτες να είναι υπερήφανοι για αυτά που θα προσφέρει η Cosco στον Πειραιά», φτάσαμε στο ότι θα ρημάξει ο Πειραιάς και μάλιστα «με μαθηματική ακρίβεια».

Ο χρόνος θα δείξει…

newsbreak.gr