Υπόθεση ψευτογιατρού: «Καθώς περνούσε ο καιρός κατάλαβε ότι ήταν απάτη…» – Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες
1 year, 3 months ago
6

Υπόθεση ψευτογιατρού: «Καθώς περνούσε ο καιρός κατάλαβε ότι ήταν απάτη…» – Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σοκάρει η νέα υπόθεση ψευτογιατρού, ο οποίος φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες πολίτες. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, καθώς τουλάχιστον πέντε ασθενείς που διέκοψαν τις θεραπείες τους, έχασαν τη ζωή τους.

Στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1 μίλησαν το Σάββατο αρκετά από τα θύματα και συγγενείς θυμάτων.

Ασθενής με μυοπάθεια και πλούσια αθλητική δράση, μιλώντας με την Φαίη Μαυραγάνη αποκάλυψε ότι τον γνώρισε μέσω ενός γνωστού αθλητή.

«Αναφερόταν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Έψαξα και υπήρχαν λίγα επιστημονικά άρθρα που να αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Όμως, πήγα σε πραγματική κλινική στην Στουτγάρδη, γνώρισα και τον Γερμανό συνεργάτη του, τον γενετιστή και αυτός μου είπε ότι θα “πειράξει” το γονίδιο που επηρεάζει την πάθηση και όλα θα φτιάξουν», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι «άρχισαν να μου δίνουν κάποια σκευάσματα, υποτίθεται για την προετοιμασία της θεραπείας. Μάλιστα, τα παρουσίαζε με “ χολιγουντιανή παράσταση”, μέσα από το άζωτο, γιατί έλεγε ότι δεν μπορεί να συντηρηθεί αλλιώς. Έκανα και ασκήσεις σε μηχανήματα που είχε, σύγχρονα και ακριβά τότε».

Ο ίδιος έδωσε συνολικά 35.000 ευρώ, μαζί με το ταξίδι στην Γερμανία, ενώ ανέφερε πως «μετά από 3-4 μήνες άρχισα να καταλαβαίνω τι γινόταν».

«Υπήρχαν περιστατικά πολλά χρόνια πριν. Απλούστατα, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει βαθμός δυσκολίας για να μιλήσει ο κόσμος. Έχουμε πολλά θύματα και πολλές καταγγελίες, ίσως αυτή η υπόθεση να ξεπεράσει κι εκείνη του Dr Kontos», δήλωσε στο Mega ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος εκτίμησε ότι ίσως και να υπάρχουν περισσότεροι συνεργοί.

Συγγενείς των θυμάτων μίλησαν στην ΕΡΤ για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε ο ψευτογιατρός. «Σταμάτησε τα χάπια που έπαιρνε τότε και έπαιρνε τα χάπια που του έλεγε ο συγκεκριμένος», είπε χαρακτηριστικά η κόρη ενός θύματος.

Ο 58χρονος πατέρας της είναι ένα από τα πέντε θύματα του ψευτογιατρού που έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας τις θεραπείες του, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Του έδωσε 30.000 ευρώ για να ακολουθήσει την αγωγή που του υποσχόταν ίαση.

«Τον έβλεπα ότι του είχε δώσει πολλές ελπίδες, έβλεπα ότι είχε αναπτερωθεί το ηθικό του, του έλεγα “πατέρα ακολούθησε τις οδηγίες του”. Καθώς όμως περνούσε ο καιρός δυστυχώς κατάλαβε ότι ήταν απάτη. Τον πήρε τηλέφωνο, του είπε ότι με κοροιδεύεις, όλα αυτά που κάνεις είναι απατεωνιές, μου έδωσες ελπίδες ότι θα περπατήσω και τελικά χειροτέρεψα», πρόσθεσε η κόρη του θύματος.

Ακόμα ένα θύμα του ψευτογιατρού περιγράφει στην ΕΡΤ: «Είχα βάλει και το σπίτι υποθήκη για τα χρήματα που είχα δώσει. Είχα δανειστεί και μετά αναγκάστηκα να μπω και στον νόμο Κατσέλη για να γλιτώσω την πρώτη κατοικία. Έλεγε ότι είναι σε πρόγραμμα συνεργασίας με έναν γενετιστή, δηλαδή ότι αυτός ήταν μεσολαβητής και έπρεπε να γίνουν με μυστικό τρόπο στην Ελλάδα. Εγώ είχα βρεθεί και στη Γερμανία. Η αλήθεια είναι ότι πήρε ένα πεντάμηνο περίπου για να καταλάβω».

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και απάτη, κατά συρροή. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ψευτογιατρός συνεργαζόταν με έναν Γερμανό γιατρό ο οποίος δήλωνε γενετιστής.

Για το λόγο πραγματοποιήθηκε και έρευνα των Αρχών στη Γερμανία προκειμένου να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για τη δράση των δύο συνεργατών οι οποίοι φαίνεται πως είχαν εξαπατήσει 15 θύματα, πέντε εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Ψευτογιατρός και «γενετιστής» υπόσχονταν σε ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία πως αν ακολουθήσουν τις θεραπείες του θα περπατήσουν και πάλι. Οι θεραπείες υποτίθεται πως είχαν βλαστοκύτταρα, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως περιείχαν γλυκόζη. Οι δυο τους χρέωναν τα φιαλίδια που τους χορηγούσαν ακόμη και 20.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι με απόφαση του 2019 στον ψευτογιατρό είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι της εμφάνισής του τρεις φορές τον μήνα στο Α.Τ. Κορωπίου μετά την καταγγελία παθούσας εκείνος συνέχισε απτόητος την εγκληματική του δράση.

Η έρευνα και παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία κατοίκου της πόλης που έχασε συγγενικό του πρόσωπο με τους αστυνομικούς να κάνουν φύλλο και φτερό το σπίτι του στην Αθήνα.

Στο γραφείο εντοπίστηκαν φάκελοι ασθενών μέχρι και από το 2002, ενώ έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 15 περιπτώσεις εκ των οποίων οι πέντε ασθενείς έχουν πεθάνει. Και οι 15 περιπτώσεις έχουν ως χρονική αφετηρία τα έτη από το 2009 μέχρι σήμερα, όμως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα θύματα θα πολλαπλασιαστούν και η έρευνα θα πάει και πιο πίσω.

Συγκεκριμένα, ο 66χρονος χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, ενώ αντίστοιχα ο αλλοδαπός συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

-Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση,

-Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,

-1 πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,

-1 δίκανο και

-Το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ.

real.gr