Αμερικανικές εκλογές: Νομικό «πόλεμο» για τις πολιτείες-κλειδιά εξαπολύει ο Τραμπ
3 years, 4 months ago
6

Το δρόμο του διχασμού και της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος στις πολιτείες – κλειδιά στις οποίες φαίνεται να κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν, επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με την νομική του ομάδα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων, την ώρα που διαδηλωτές και από τα δύο στρατόπεδα συγκεντρώνονται έξω από εκλογικά κέντρα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Στις 5.30 π.μ ώρα Ελλάδος, και με καταμετρημένες το 99% των ψήφων σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προηγείται και στις δύο αυτές πολιτείες και συγκεντρώνει προς το παρόν 264 από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών. Σε εθνικό επίπεδο ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει περίπου 3,5 εκατ. ψήφους περισσότερες από αυτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια νομική επίθεση ζητώντας τη διακοπή της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως στην Τζόρτζια και το Μίσιγκαν όπου το προβάδισμα του Τραμπ μειώνεται διαρκώς και τη συνέχιση της καταμέτρησης σε πολιτείες όπως η Αριζόνα όπου το αποτέλεσμα είναι ακόμα αμφίρροπο.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια απομένουν να καταμετρηθούν μόλις 107.751 ψήφοι και το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Τζο Μπάιντεν έχει μειωθεί σε 37.322 ψήφους, ενώ στην Αριζόνα, το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν μειώθηκε στις 79.000 ψήφους. Το Associated Press και αρκετοί άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί κήρυξαν νικητή τον Μπάιντεν, αλλά το NBC και άλλοι οργανισμοί υποστήριξαν ότι ο αγώνας στη συγκεκριμένη πολιτεία, είναι ακόμα αμφίρροπος.

Στο Φοίνιξ της Αριζόνα υποστηρικτές του Τραμπ έχουν συγκεντρωθεί έξω από εκλογικά τμήματα φωνάζοντας συνθήματα κατά του δικτύου Fox, το οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει νικητή τον Τζο Μπάιντεν. Στο Μίσιγκαν και στο Ντάλας του Τέξας διαδηλωτές με συνθήματα κατά των περιοριστικών μέτρων, συγκεντρώθηκαν έξω από εκλογικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια ζητώντας την καταμέτρηση όλων των ψήφων, την ώρα που σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε πολιτειακούς φορείς ότι ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις σε εκλογικά τμήματα της χώρας.

Ακόμα και με την προσθήκη της Αλάσκα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα συγκεντρώσει μόλις 217 εκλέκτορες και για να καταφέρει να βρει τους 53 που χρειάζεται για να επανεκλεγεί και θα πρέπει να κερδίσει την Πενσυλβανία και τρεις άλλες πολιτείες. Ο Τζο Μπάιντεν χρειάζεται είτε μόνο την Πενσυλβανία που δίνει 20 εκλέκτορες, είτε τη Νεβάδα.

Ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι πρόκειται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα. «Μετά από μια μακρά νύχτα, είναι σαφές ότι κερδίζουμε αρκετές πολιτείες για να φτάσουμε τους 270 εκλέκτορες και να κερδίσουμε την προεδρία», δήλωσε ο Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ. «Δεν είμαι εδώ για να δηλώσω ότι έχουμε κερδίσει, αλλά είμαι εδώ για να αναφέρω ότι, όταν τελειώσει η μέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές.»

Όπως περίμεναν σχεδόν άπαντες στις ΗΠΑ, ο Τραμπ εμφανίστηκε στην τηλεόραση από τον Λευκό Οίκο νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ισχυρίστηκε ότι είχε κερδίσει, κάνοντας λόγο για «μια μεγάλη απάτη στο έθνος μας»Μιλώντας μετά τις 2 π.μ., ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει μια υπόθεση στη δικαιοσύνη, λέγοντας: «Θέλουμε να σταματήσουν όλες οι καταμετρήσεις». Αναφορικά με τις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί κερδίζουν προς το παρόν 196 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 185 έδρες, ενώ στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται με 47 γερουσιαστές όσους ακριβώς και οι Ρεπουμπλικάνοι

Παράλληλα με την εκλογική διαδικασία- θρίλερ, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 100.000 νέα κρούσματα Covid-19. Τα κρούσματα αυξάνονται σχεδόν σε κάθε πολιτεία, με μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ομάχα και της Νεμπράσκα να διακόπτουν τα καθορισμένα χειρουργεία για να ελευθερώσουν προσωπικό και πόρους για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19. Τα νοσοκομεία στο Αρκάνσας αντιμετωπίζουν έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ενώ πολιτείες όπως η Μινεσότα και η Ιντιάνα, καταγράφουν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

protothema.gr