Αμερικανός ειδικός από Ουάσιγκτον: “Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτική επέμβαση κατά Τούρκων-Αζέρων”
3 years, 4 months ago
6

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πλέον, ενώ οι Ρώσοι φέρονται να έχουν απολέσει προ πολλού την υπομονή τους με την Τουρκία, εισερχόμενοι πλέον στο στάδιο πιθανής στρατιωτικής δράσης περιόδου 2008 και 2014.

“Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτική επέμβαση εάν το Αζερμπαϊτζάν αρνηθεί να αποδεχθεί μια διαρκή κατάπαυση πυρός στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Αρμενία στο Ναγκόρνο.

Σε ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι “η Ρωσία θα παράσχει στην [Αρμενία] κάθε αναγκαία βοήθεια εάν πραγματοποιηθούν συγκρούσεις απευθείας στο έδαφός της χώρας αυτής”, αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Tom Rogan από γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα με έδρα την αμερικανική πρωτεύουσα.

Με επίκεντρο το επίμαχο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η σύγκρουση μαίνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τώρα ωστόσο, η Ρωσία έχει διαδραματίσει παθητικό ρόλο. Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν επιδίωξε να μεσολαβήσει για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ακόμη και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσιγκτον.

Δυστυχώς όμως, καμία από αυτές τις “εκεχειρίες” δεν πραγματοποιήθηκε για περισσότερες από μερικές ώρες. Η νέα ανακοίνωση της Ρωσίας σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε  να αλλάξει ολοκληρωτικά αυτήν την εξίσωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία.

Με κίνητρο το μακροχρόνιο μίσος για την Αρμενία και την επιθυμία να “προελάσει” μέσω των Αζέρων στην περιοχή του Ναγκόρνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει  τις στρατιωτικές προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο.

Από την έναρξη των συγκρούσεων, ο Ερντογάν παρείχε στο Αζερμπαϊτζάν άμεση και έμμεση στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών, drone, όπλων και  ανάπτυξης των τουρκόφιλων πολιτοφυλακών.

Με το που ξεκίνησαν οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, ο Ερντογάν πίεσε το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει τις μάχες και να αυξήσει την πίεση στην Αρμενία. Αυτό απέτρεψε τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και οδήγησε σε αυξανόμενα τρομερά προβλήματα των αμάχων.

“Αυτή η τουρκική επιθετικότητα έχει επιδεινώσει την σχέση Ερντογάν και Πούτιν. Η Ρωσία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, και δεν θέλει να ξεσπάσει ένας ανεξέλεγκτος πόλεμος στα νότια σύνορά της.

Καθιστώντας τη δυσαρέσκειά του ξεκάθαρη, ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή για βομβαρδισμό των θέσεων της τουρκόφιλης πολιτοφυλακής στη Συρία. Δεκάδες ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν.

Ήταν ένα μήνυμα όμως στην Άγκυρα, “αν συνεχίσετε την εμπλοκή σας στο Ναγκόρνο θα σας κάνω να πληρώσετε για αυτό”, δηλώνει ο Αμερικανός ειδικός.

Η τελευταία προειδοποίηση της Μόσχας για στρατιωτική επέμβαση υπέρ της Αρμενίας είναι μια συνέχεια της κόκκινης γραμμής του Πούτιν προς τον Ερντογάν.

“Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν μυστικά δηλώνει ότι, αν δεν αποσυρθεί η Τουρκία από την υποστήριξη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο, η Ρωσία θα πιέσει αφόρητα τον Ερντογάν.

Ο Πούτιν δεν παίζει κανένα τυχερό παιχνίδι, και πιθανώς βασίζεται σωστά σε προηγούμενες εμπειρίες, ότι ο Ερντογάν θα δηλώσει την οργή του και θα υποχωρήσει.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά το κρίσιμο σημείο, ο Τούρκος ηγέτης συνεχίζει να δείχνει απροθυμία να πάει με τα “νερά’ του πρώην ηγέτη της KGB”, καταλήγει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Το πιθανό σενάριο είναι ότι εφόσον δεν αποδεχθεί ο Ερντογάν  μια αληθινή κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο, τότε η  τοπική σύγκρουση θα πάρει μια διεθνή διάσταση και μάλιστα ταχύτατα από πλευράς Μόσχας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, τότε το όλο σκηνικό περιπλέκεται ακόμα πιο επικίνδυνα, ενώ και η πρόσφατη δοκιμή του νέου υπερηχητικού ρωσικού πυραύλου ήταν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση που “βλέπει” Άγκυρα.

pentapostagma.gr