Αμείλικτος ο Β.Πούτιν προς τους στασιαστές της Wagner: «Ή εντάσσεστε στον ρωσικό Στρατό ή εξορίζεστε στην Λευκορωσία» Ο Ρώσος πρόεδρος απεύθυνε διάγγελμα και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται η Wagner
1 year, 25 days ago
6

Διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό απεύθυνε το βράδυ της Δευτέρας (26/6) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε μετά την καταστολή της ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner.

Στο διάγγελμα του, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως αυτοί που οργάνωσαν την «εξέγερση» και τα γεγονότα της 24ης Μαϊου «θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», εννοώντας επί της ουσίας τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Οποιοσδήποτε εκβιασμός και οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης εσωτερικής αναταραχής είναι καταδικασμένα σε αποτυχία», είπε αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Οι οργανωτές της εξέγερσης, αφού πρόδωσαν τη χώρα, πρόδωσαν και όσους ήταν μαζί τους. Μια ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως». 

«Αυτοί που έκαναν αυτό το εγκληματικό βήμα για να διχάσουν τη χώρα, η οποία δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό (…) είναι οι εχθροί της Ρωσίας»είπε επίσης, κατηγορώντας την Ουκρανία, η οποία «ήθελε τους Ρώσους στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους».

 

Παράλληλα ο Βλ.Πούτιν απευθύνθηκε προς τους στρατιώτες της Wagner, τους οποίους χαρακτήρισε ως «πατριώτες». «Υπόσχομαι σε όσους από τους Wagner θέλουν να πάνε στη Λευκορωσία, θα κρατήσω την υπόσχεσή μου», ενώ τους έδωσε ως εναλλακτική να υπογράψουν συμφωνία με το ρωσικό ΥΠΑΜ.

Ο Β.Πούτιν δήλωσε ότι «οι αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν άμεσων οδηγιών του με στόχο την αποφυγή της αιματοχυσίας» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Λευκορωσία Α.Λουκασένκο για τη συμβολή του.

 pronews.gr