Από το Μπατακλάν στην Ιταλία: πώς οι ερευνητές βρήκαν το “Το λυπημένο νεαρό κορίτσι”, το κλεμμένο έργο του Banksy
3 years, 7 months ago
6

Τον Ιανουάριο του 2019, τρεις μασκοφόροι άντρες έκοψαν με εργαλεία μια πόρτα του Μπατακλάν στην οποία ο Μπάνκσι ζωγράφισε το έργο “Η θλιβερή νεαρή κοπέλα”. Ένα χρόνο αργότερα, μια διάρρηξη σε ένα κατάστημα DIY στο Isère έβαλε τους ερευνητές στα ίχνοι των κλεφτών. 

Τη νύχτα της 25ης έως τις 26 Ιανουαρίου 2019, στις 4 το πρωί, τρεις άντρες με κουκούλες στο κεφάλι τους και μάσκες στα πρόσωπά τους, έκοψαν μια πόρτα του Μπατακλάν με το μύλο. Δεν είναι απλώς καμία πόρτα. Αυτή είναι η πίσω πόρτα του παρισινού θεάτρου στην οποία ο καλλιτέχνης του δρόμου Banksy ζωγράφισε το θλιβερό νεαρό κορίτσι ( το λυπημένο κορίτσι ) σε φόρο τιμής στα 90 άτομα που σκοτώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου 2015 κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας σε αυτό έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια μιας σειράς τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι και στον Άγιο Ντένις, οι οποίες άφησαν 130 νεκρούς συνολικά εκείνο το απόγευμα.

Η διαδικασία διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά. Οι τρεις κλέφτες επιβιβάζονται με την πόρτα σε ένα φορτηγό Citroën, του οποίου η πινακίδα έχει κρυφτεί, σύμφωνα με εικόνες παρακολούθησης βίντεο που συλλέχθηκαν από αστυνομικούς από τη δεύτερη αστυνομική περιοχή (2e DPJ) που είναι υπεύθυνη για τις έρευνες.

Το κομμάτι μύλου

Ένα χρόνο αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις άντρες που είναι ύποπτοι για διάρρηξη σε ένα κατάστημα DIY στο Isère. Γεγονότα που χρονολογούνται λίγες ημέρες πριν από την πτήση στο Bataclan. Ένας μύλος είναι ένα από τα κλεμμένα αντικείμενα. Ένας από τους υπόπτους υπερηφανεύεται ότι συμμετείχε σε ληστεία στο Παρίσι. Ο σύνδεσμος γίνεται τότε μεταξύ αυτών των υπόπτων και της κλοπής του The Sad Girl . 

Η ασύρματη παρακολούθηση και η παρακολούθηση εντοπίζουν τρεις δέκτες. Οι ερευνητές μαθαίνουν ότι το έργο του Banksy ταξίδεψε στο Isère, στη συνέχεια στα νότια της Γαλλίας και στη συνέχεια στην Ιταλία.

Δύο Ιταλοί αστυνομικοί πλαισιώνουν το "Το λυπημένο κορίτσι", ένα έργο τέχνης του δρόμου που αποδίδεται στον Banksy.  11 Ιουνίου 2020
Δύο Ιταλοί αστυνομικοί πλαισιώνουν το “The Sad Girl”, ένα έργο τέχνης του δρόμου που αποδίδεται στον Banksy. 11 Ιουνίου 2020 (FILIPPO MONTEFORTE / AFP)

Στην Ιταλία, αποθηκεύεται πρώτα σε ένα ξενοδοχείο στο Tortoreto, στην περιοχή Abruzzo (κέντρο), και στη συνέχεια το ίδρυμα που εκτελεί εργασίες, μεταφέρεται σε ένα αγρόκτημα στο Sant’Omero, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, εξοικειωμένος με έναν από τους υποτιθέμενους παραλήπτες, τον Mehdi Meftah, θα πει ότι δεν ήξερε τι ήταν σε αυτό το ογκώδες πακέτο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αποφασίζουν να ρωτήσουν ολόκληρη τη συμμορία. Δυστυχώς, η λειτουργία σταμάτησε λόγω περιορισμού, εξηγεί η πηγή που βρίσκεται κοντά στην έρευνα.

Ένα έργο “δύσκολο να πουληθεί”

Στις 10 Ιουνίου, το έργο κατασχέθηκε στο Abruzzo κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με την ιταλική αστυνομία. Η δημοσιότητα που έγινε γύρω από την κατάσχεση αναγκάζει την επιτάχυνση των συλλήψεων. Τις επόμενες ημέρες, εννέα άτομα συνελήφθησαν στο Isère, Haute-Savoie, Var, Rhône και Puy-de-Dôme. Ένας από τους κλέφτες είναι ακόμα ελεύθερος. Δύο άτομα κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν για τη ληστεία σε μια οργανωμένη συμμορία και τέσσερις άλλοι για απόκρυψη κλοπής σε μια οργανωμένη συμμορία, συμπεριλαμβανομένου του Mehdi Meftah.

Ο 39χρονος άνδρας, με σωματική διάπλαση ενός μπόξερ και με τατουάζ χέρια, μεγάλωσε σε μια πόλη της Λυών. Είναι ο δημιουργός μιας πολυτελούς μάρκας μπλουζών που ονομάζεται “BL1.D” του οποίου η ιδιαιτερότητα είναι να ράβει μια πραγματική χρυσή ράβδο 18 καρατίων στο ντεκολτέ. Υποψιάζεται ότι ήταν ο χορηγός της κλοπής. ” Οι συνεργοί του λένε ότι ήθελε να κρατήσει την πόρτα για ένα από τα σπίτια του που ταιριάζει “, σύμφωνα με την πηγή κοντά στην έρευνα που αναγνωρίζει ότι αυτός ο τύπος εργασίας ” είναι δύσκολο να πουληθεί “.

Ο δικηγόρος του Maître Yves Sauvayre, που αναφέρεται στο περιοδικό Journal du dimanche , αρνείται τον ρόλο του χορηγού του πελάτη του. ” Τον έβαλαν μπροστά σε ένα τετελεσμένο γεγονός. Δέχτηκε αυτήν την πόρτα για να βοηθήσει παλιούς γνωστούς. Δεν πλήρωσε ούτε μια δεκάρα “, διαβεβαίωσε στο JDD . Προς το παρόν, η πόρτα Το νεαρό λυπημένο κορίτσι , που παραδόθηκε στη Γαλλία από τις ιταλικές αρχές, τέθηκε υπό σφραγίδα και υπό υψηλή επιτήρηση στις εγκαταστάσεις της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού.