Απόγνωση στη Πολωνία: Ξέμειναν από κλίνες για κορωνοϊό τα νοσοκομεία
3 years, 4 months ago
6

Ο Μάρσιν Σέρβατς, οδηγός ασθενοφόρου στη Βαρσοβία, χρειάστηκε στις 3 τα ξημερώματα να παραδώσει οξυγόνο στο όχημα ενός συναδέλφου του, ο οποίος περίμενε επί 15 ώρες, παρκαρισμένος στην είσοδο ενός νοσοκομείου, μέχρι να παραλάβουν οι νοσηλευτές τον ασθενή που μετέφερε και ο οποίος αντιμετώπιζε αναπνευστική δυσχέρεια.

Αμέσως μετά, ο ίδιος ο Σέρβατς περίμενε επί πέντε ώρες μέσα στο ασθενοφόρο του, ενώ μετέφερε μια ηλικιωμένη ασθενή με συμπτώματα κορωνοϊού μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι για να την βάλουν.

«Πολύ συχνά, απλώς δεν έχουμε πού να παραδώσουμε τους ασθενείς», είπε ο 35χρονος τραυματιοφορέας. «Όχι επειδή τα νοσοκομεία δεν θέλουν να τους παραλάβουν, δεν έχουν πού να τους βάλουν ή πού να τους απομονώσουν», εξήγησε.

Σήμερα η Πολωνία ανακοίνωσε περισσότερα από 27.000 νέα κρούσματα της Covid-19 και συνολικά σχεδόν μισό εκατομμύριο από την αρχή της πανδημίας, στις αρχές του έτους. Μέχρι τώρα 6.842 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο Σέρβατς είπε ότι πριν από την πανδημία τα ασθενοφόρα καλούνταν να παραλάβουν ασθενείς που απείχαν το πολύ 15 λεπτά, τώρα όμως στέλνονται και σε περιοχές που απέχουν 30-40 λεπτά. «Και μας μεταφέρουν τις κλήσεις 3 ώρες μετά», πρόσθεσε.

Εκτός από την έλλειψη κλινών, ο τραυματιοφορέας κατήγγειλε ότι η έλλειψη εγκαταστάσεων για την απολύμανση των ασθενοφόρων, ώστε να είναι έτοιμα να παραλάβουν νέους ασθενείς, προκαλεί καθυστερήσεις.

Το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις καταγγελίες.

Ο Κάρολ Μπιέλσκι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων Meditrans της Βαρσοβίας, επιβεβαίωσε ότι 4-5 ασθενοφόρα περιμένουν έξω από νοσοκομεία για πολλές ώρες. «Τυχαίνει να πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής από ένα νοσοκομείο σε άλλο, η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι κανείς δεν έχει πεθάνει μέσα σε ασθενοφόρο λόγω των καθυστερήσεων.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη συντηρητική κυβέρνηση το πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι ότι δεν προετοίμασε το σύστημα υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ράφαλ Τρασκόφσκι, που πρόσκειται στους Φιλελεύθερους, είπε ότι τα δημοτικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν αρκετούς αναπνευστήρες στους θαλάμους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη», είπε στις αρχές της εβδομάδας στην εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζιέλσκι επέρριψε ευθύνες για τα προβλήματα στη διοίκηση των νοσοκομείων και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι οι οδηγοί των ασθενοφόρων δεν γνωρίζουν πού υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. «Παρατηρούμε επίσης το ακατανόητο γεγονός να κρύβουν κρεβάτια, μολονότι είναι διαθέσιμα, όμως ο επικεφαλής του νοσοκομείου ή του θαλάμου δεν θέλει να εισαγάγει τον εν λόγω ασθενή», είπε.

protothema.gr