«Απόπειρα πραξικοπήματος» στην Ρωσία: Αυτά ισχύουν μέχρι στιγμής, vid
10 months, 10 days ago
6

Οι Ρώσοι συνηθίζουν να βλέπουν άρματα μάχης στους δρόμους…

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την φερόμενη ένοπλη, ιδιόρρυθμη όπως την χαρακτηρίζουν, απόπειρα πραξικοπήματος του αφεντικού της Wagner Yevgeny Prigozhin από το Υπουργείο Άμυνας, την FSB, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Φρουρά.

Όπως αναφέρει το Sputnik μέχρι στιγμής ισχύουν τα εξής:

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε ότι η FSB άνοιξε ποινική υπόθεση για «έκκληση για ένοπλη εξέγερση» και ότι οι ισχυρισμοί που διαδίδονται για λογαριασμό του αρχηγού της Wagner Prigozhin ήταν «αβάσιμοι» και πως οι ρωσικές δυνάμεις ουδέποτε εξαπέλυσαν πυρά κατά της Wagner!

Ο Γενικός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση εναντίον του Prigozhin έχει κινηθεί, αναφέροντας το σε επίσημη δήλωση: “Στις 23 Ιουνίου 2023, το Τμήμα Ερευνών του FSB της Ρωσίας κίνησε ποινική υπόθεση εναντίον του Prigozhin EV βάσει του άρθρου 279 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το γεγονός της οργάνωσης ένοπλης εξέγερσης. Το έγκλημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση από 12 έως 20 χρόνια»

Ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τα στρατεύματα της Βάγκνερ να επιστρέψουν στις βάσεις τους και να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε στην δραστηριότητα των ουκρανικών δυνάμεων: “Εκμεταλλευόμενο την πρόκληση του Πριγκόζιν να διαταράξει την κατάσταση, το καθεστώς του Κιέβου συγκεντρώνει μονάδες της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 36ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της AFU στην τακτική κατεύθυνση Bakhmut στην αρχική γραμμή για επιθετικές ενέργειες. Οι στρατιώτες της Ομάδας Δυνάμεων Γιουγκ νικούν τον εχθρό», ανέφερε το υπουργείο.

Μια φωνή που αποδίδεται στον Πριγκόζιν φάνηκε να ζητά την απομάκρυνση της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας . Το βίντεο και ο ήχος προβλήθηκαν αμέσως από μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, τα οποία τόνισαν έντονα την κριτική του Πριγκόζιν προς τους Ρώσους στρατηγούς τις τελευταίες εβδομάδες. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέτασε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ψευδείς: «Όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του [επικεφαλής του Wagner Yevgeny] Prigozhin δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε το υπουργείο, σε δήλωση που αναρτήθηκε στην σελίδα του στο Telegram την Παρασκευή.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον Prigozhin υποτίθεται ότι δείχνει “τα επακόλουθα της επίθεσης με πυραύλους σε βάσεις της Βάγκνερ” από τις δυνάμεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε το ρωσικό Channel One με την παρουσιάστρια Ekaterina Andreeva να επισημαίνει 3 σημεία που αποδεικνύουν ότι το βίντεο είναι στημένο:

  • Η πρώτη ένδειξη, είπε, είναι η έλλειψη άλλων αποδεικτικών βίντεο.
  • Το δεύτερο είναι ότι οι δηλώσεις εκ μέρους του Prigozhin διανεμήθηκαν με τη μορφή ηχητικών μηνυμάτων, των οποίων τα μεταδεδομένα είναι ίδια – όλα ηχογραφήθηκαν ταυτόχρονα και δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση.
  • Η τρίτη ένδειξη ήταν ότι δεν είχαν περάσει περισσότερα από 15 λεπτά μεταξύ της δημοσίευσης του βίντεο των υποτιθέμενων χτυπημάτων και του πρώτου βίντεο των δηλώσεων, και είναι αμφίβολο ότι είναι δυνατό να συλλεχθούν όλες οι αναφορές από το πεδίο, να αναλυθούν οι συνέπειες και να ηχογραφηθούν τα μηνύματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει «ενημερωθεί για όλα τα γεγονότα γύρω από το Πριγκόζιν» και είπε ότι «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα».

Ο γραμματέας Τύπου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Οι ρωσικές περιφερειακές αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατεύσουν το ευρύ κοινό, το οποίο συνηθίζει σε στρατιωτικού τύπου μέτρα, τα οποία πάρθηκαν και στην Μόσχα. Οι Ρώσοι βλέπουν άρματα μάχης στους δρόμους μεγάλων πόλεων. Μάλιστα λαμβάνονται και άλλα μέτρα, όπως ο έλεγχος τηλεφωνικών συνομιλιών και άλλων πληροφοριών και η αναζήτηση στα κανάλια τηλεπικοινωνιών και στο ταχυδρομείο για τον εντοπισμό δεδομένων σχετικά με τις συνθήκες της διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας, για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν και για την αποτροπή της διάπραξης άλλων τρομοκρατικών ενεργειών!

Οι μονάδες Wagner και οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού συμμετείχαν από κοινού στην μάχη του Artemovsk (Bakhumut), απελευθερώνοντας την πόλη Donbass στα τέλη Μαΐου μετά από οκτώ μήνες σφοδρών μαχών, που οδήγησαν σε μεγάλη ήττα το Κίεβο!

Αναμένεται η συνέχεια…

Δείτε επίσης τι αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος τονίζει πως ο Πριγκόζιν κάθεται με τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας και τον υπαρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και κατά κάποιον τρόπο διαπραγματεύονταιενώ δεν έχει υπάρξει ανταλλαγή πυρών:

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

el.gr