Αρμενία: Κρατείται αρχηγός κόμματος ως ύποπτος για συνωμοσία δολοφονίας του Πασινιάν
3 years, 7 months ago
6

Οαρχηγός του αρμενικού κόμματος της πατρίδας A. Vanetsyan συνελήφθη με την υποψία σχεδίου δολοφονιών, συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης Πασινιάν αλλά και πραξικοπήματος.

Ο Artur Vanetsyan, ήταν πρώην διευθυντής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας της Αρμενίας, και συνελήφθη από μέλη της ίδιας υπηρεσίας με την υποψία της χρήσης, μεταφοράς και κατοχής πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, για απόπειρα πραξικοπήματος (σφετερισμό εξουσίας), συνωμοσίας και δολοφονίας κυβερνητικού αξιωματούχου.

Οι δικηγόροι του Vanetsyan δήλωσαν ότι κλήθηκε στην υπηρεσία και τέθηκε υπό κράτηση.

Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη που αφορά εσωτερικές διεργασίες εντός του αρμενικού εσωτερικού πολιτικού μετώπου, στο οποίο οφείλουμε να προσθέσουμε και ανωτάτους αξιωματικούς που φέρονται να είναι εξοργισμένοι με την στάση του Πασινιάν, τον οποίο  χαρακτηρίζουν ως “προδότη του αρμενικού έθνους”.

Το σύντομο επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για την Αρμενία, αφού υπάρχουν φήμες ότι πολλοί μαχητές στο Αρτσάκ δεν καταθέτουν τα όπλα, και δεν έχουν αποχωρήσει από τις θέσεις, παρά την παρουσία ρωσικών  ειρηνευτικών δυνάμεων.

Το πιο πιθανό είναι η δημιουργία παραστρατιωτικών αρμενικών δυνάμεων που θα δρουν κατά το δοκούν στην περιοχή του Αρτσάκ για πολύ μεγάλο διάστημα.

Πιθανή επίθεση Τζιχαντιστών κατά Ιρανών Φρουρών από το ΒΔ Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια περίοδο, η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε την δολοφονία τριών συνοριακών φρουρών της κατά την διάρκεια μιας «ένοπλης τρομοκρατικής επίθεσης» από την βορειοδυτική επαρχία του Αζερμπαϊτζάν.

Η ιρανική αστυνομία σε έκτακτη ανακοίνωση ανέφερε ότι εχθρικά ένοπλα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε ως “τρομοκράτες”, επιτέθηκαν σε συνοριακούς φρουρούς στην περιοχή Tukur της περιοχής των συνόρων του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν χθες το απόγευμα.

Η επίθεση απωθήθηκε αφού μετακινήθηκαν ισχυρές ιρανικές  δυνάμεις υποστήριξης στην περιοχή ενώ οι επιτιθέμενοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο ιρανικό έδαφος.

Οι Τρεις νεκροί Ιρανοί συνοριακοί φρουροί, ήταν δύο αξιωματικοί βαθμού  υπολοχαγού, και ο τρίτος βαθμού  στρατιώτη, ενώ και δύο ακόμη φρουροί τραυματίστηκαν.

Η ιρανική  αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις τους προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους επιτιθέμενους.

Η επαρχία του Αζερμπαϊτζάν συνορεύει με την περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ και την Τουρκία, όπου δραστηριοποιούνται Τζιχαντιστές οι οποίοι όπως όλα δείχνουν αναλαμβάνουν να προκαλέσουν επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος.

Το Ιράν δεν θα ανεχθεί την παρουσία «τρομοκρατών» κοντά στα βόρεια σύνορά του, είχε προειδοποιήσει ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τη στιγμή που πολλές χώρες ανησυχούν για την παρουσία τζιχαντιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι απαράδεκτο για μας το ότι ορισμένοι θέλουν να μεταφέρουν τρομοκράτες από τη Συρία και άλλες περιοχές προς ζώνες που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας», είχε δηλώσει ο Ροχανί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Εάν, πάντως, υπάρξει σύγκρουση του ιρανικού στρατού με ομάδες Τζιχαντιστών, η σύρραξη ενδέχεται να γενικευτεί σε όλη την περιοχή, εμπλέκοντας και την Τουρκία, σε σενάριο που θα μοιάζει πλέον με την Συρία.

Οι 2000 και πλέον Τζιχαντιστές στο Ναγκόρνο αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα κατά του ιρανικού στυγνού καθεστώτος όπως φαίνεται, σε μια νέα αντιπαράθεση για την οποία θα δούμε πολλά επεισόδια στο μέλλον.

pentapostagma.gr