Χ.Κίσινγκερ: «Τότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Θα πήγαινα να μιλήσω με τον Β.Πούτιν αν μου το ζητούσε ο Τ.Μπάιντεv» «Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση…»
11 months, 17 days ago
6

Ο βετεράνος διπλωμάτης και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ προσδιόρισε τον χρονικό ορίζοντα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, ο Κίσινγκερ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Κίνα θα συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή της πορείας του πολέμου.

«Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί στο τέλος του έτους», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες και ακόμη και για πραγματικές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

 

Παράλληλα, ο Κίσινγκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν θα δέχονταν να του μιλήσουν, αν τηλεφωνούσε.

Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα εφόσον του ζητήσει κάτι τέτοιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο γνωστός διπλωμάτης απάντησε: «Θα ήμουν διατεθειμένος να το κάνω, ναι. Αλλά σε ρόλο συμβούλου, όχι ως ενεργό άτομο».

Θυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η Κίνα έγινε αναπόσπαστο μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που έχει λάβει χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου πολέμου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

pronews.gr

Το Πεκίνο είχε δημοσιεύσει το ειρηνευτικό του σχέδιο με τίτλο «Θέση σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της κρίσης της Ουκρανίας», με τον Κινέζο πρόεδρο να πηγαίνει να μιλήσει με τον Πούτιν, στέλνοντας τον Απρίλιο Κινέζους διπλωμάτες να συναντήσουν τον Ζελένσκι.