Χωρίς τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη εμπορική ένωση του πλανήτη
3 years, 5 months ago
6

Τη μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο δημιούργησαν 15 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, οι οποίες υπέγραψαν το Σάββατο την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση -ή αλλιώς την RCEP.

Στο φιλόδοξο project συμμετέχουν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι χώρες της Ένωσης Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή οι Σιγκαπούρη, Μπρούνεϊ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Βιετνάμ, Λάος, Μιανμάρ, Καμπότζη.

Ωστόσο, από τη νέα εμπορική συμφωνία μένουν εκτός οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο αναμένεται να πλήξει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες προοπτικές της ζώνης της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η απουσία δε, των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την Κίνα, η οποία θα μειώσει την εξάρτησή της απο την αμερικανική τεχνολογία και τις αμερικανικές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχουσες χώρες κατέχουν το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης και διαθέτουν περισσότερους από 2,2 δισεκατομμύρια καταναλωτές.

Στόχος της RCEP είναι η μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός των εμπορικών δασμών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών της περιοχής.

naftemporiki.gr