Coronavirus στην Κίνα: Ο ΠΟΥ ανακοινώνει το πρώτο βήμα στην έρευνά του για την προέλευση του ιού
3 years, 8 months ago
6

Ακόμα απέχουμε από το να έχουμε όλες τις απαντήσεις σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού , αλλά είναι μια αρχή. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για αυτήν τη μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα είχαν ολοκληρωθεί.

«Η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Κίνα έχει πλέον ολοκληρώσει την αποστολή της και έχει θέσει τις βάσεις για κοινές προσπάθειες για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Ghebreyesus, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. “Οι επιδημιολογικές μελέτες θα ξεκινήσουν στο Γουχάν για να προσδιορίσουν την πιθανή πηγή μόλυνσης των πρώτων περιπτώσεων”, είπε.

Στις 10 Ιουλίου, ο ΠΟΥ έστειλε έναν επιδημιολόγο και έναν ειδικό για την υγεία των ζώων στην Κίνα για μια διερευνητική αποστολή πριν από την έναρξη μιας έρευνας που ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών θέλει να πραγματοποιήσει σχετικά με την προέλευση του ιού που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο νέος κορανοϊός SARS-CoV-2 – η πηγή της πανδημίας – μπορεί να προέρχεται από νυχτερίδες, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από ένα άλλο είδος πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο. Είναι αυτό το κομμάτι του παζλ που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα τις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία.

Η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 689.758 άτομα σε όλο τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το AFP τη Δευτέρα. Πάνω από 18 εκατομμύρια περιπτώσεις έχουν καταγραφεί επίσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 10,5 εκατομμύρια έχουν θεραπευτεί.