Διάλογο ζητά πλέον η απομονωμένη Τουρκία καθώς δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά τους λεονταρισμούς
3 years, 8 months ago
6

Με όλες σχεδόν τις χώρες της Μεσογείου να είναι εναντίων της, και να μην έχει πλέον ισχυρούς συμμάχους για τις παράνομες ενέργειες της, η Τουρκία έχει καταλάβει οτι το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο για να κερδίσει κάτι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ο διάλογος με την Ελλάδα και μια πιθανή ειρηνική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η Ελλάδα με αυστηρό διάβημα και ισχυρή στρατιωτική παρουσία, έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία οτι οι παράνομες ενέργειες δεν τρομάζουν, δεν φοβίζουν και σε καμία περίπτωση η λογική της στρατικοποίησης είναι ενάντια σε κάθε αρχή επίλυσης διαφορών.

Με διπλωματικό μπαράζ, τόσο στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης, τις ΗΠΑ, και σε συμμάχους μας στην περιοχή (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη κα) πήρε αυτό που ήθελε. Απόλυτη στήριξη στις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας και καταδίκη των παράνομων πρακτικών της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα και είναι πλέον ξεκάθαρο οτι η έλλειψη νομικών επιχειρημάτων, την οδηγούν σε επίδειξη ισχύος με παράνομες Navtex και καταπάτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ άλλων κρατών.

Χαρακτηριστικό της στροφής των Τούρκων είναι και τα μηνύματα που είχαμε σήμερα μετά τη συνάντηση του Τούρκου ΥπεΞ με τον Αμερικανό ΥπεΞ στον Αγιο Δομίνικο. Ο Αμερικανός ανέφερε μετά την συνάντηση οτι πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις,ενώ ο Τσαβούσογλου τόνισε οτι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο για μια κοινά αποδεκτή λύση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.