Εκλογές ΗΠΑ: Ο Mr Facebook φοβάται ταραχές – Μεγάλη εταιρεία αποσύρει όπλα και πυρομαχικά από τα ράφια της
3 years, 6 months ago
6

Σε… πολεμικούς ρυθμούς οδεύουμε προς την 3η Νοεμβρίου, ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αφού η πόλωση και η ένταση που επικρατεί έχει σημάνει συναγερμό για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ταραχών σε όλη τη χώρα.

Ένας εξ αυτών που εξέφρασαν την ανησυχία τους είναι και ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, λέγοντας ότι θα αποτελέσει δοκιμασία για την εταιρεία του: «Ανησυχώ πως υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα, καθώς το έθνος μας είναι βαθιά διχασμένο και τα εκλογικά αποτελέσματα ενδέχεται να χρειαστούν ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες προτού οριστικοποιηθούν».

Με την πανδημία να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη (πάνω από 91.000 κρούσματα μόνο την Πέμπτη) στις ΗΠΑ και την κινητοποίηση των ψηφοφόρων υπέρ και κατά του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι επιστολικές ψήφοι μέσω ταχυδρομείου καταγράφουν εκρηκτική αύξηση και υπάρχουν ανησυχίες ότι η καταμέτρηση θα κρατήσει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

«Με δεδομένες αυτές τις περιστάσεις εταιρείες όπως η δική μας πρέπει να κάνουν περισσότερα απ’ ό,τι οποτεδήποτε πριν για να προασπίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην εκλογική διαδικασία και να εμποδίσουν το ενδεχόμενο οι πλατφόρμες να χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη ανακήρυξη νίκης ή την υποκίνηση ταραχών στους δρόμους», τόνισε ο Mr Facebook.

Ο Ζάκερμπεργκ υπενθύμισε ορισμένα από τα μέτρα που έχει πάρει ήδη στο facebook, όπως η απαγόρευση όλων των νέων διαφημίσεων για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα μέχρι να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα, για να μειωθεί ο κίνδυνος να προκληθεί «σύγχυση» ή να γίνουν «καταχρήσεις».

«Η επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει δοκιμασία για το Facebook», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Walmart ανακοίνωνε πως αποσύρει προσωρινά τα όπλα και τα πυρομαχικά από τα ράφια της.

Η εταιρεία-κολοσσός έλαβε την απόφαση αυτή προληπτικά, μετά τις διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια στη Φιλαδέλφεια και με φόντο τις πολιτικές εντάσεις στη χώρα, ειδικά γύρω από τις κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχε το κίνημα Black Lives Matter.

Στο κέντρο της Ουάσινγκτον, σε πολλά ακίνητα την Τετάρτη τοποθετούνταν σανίδες από κοντραπλακέ σε βιτρίνες και παράθυρα, προληπτικά, εν αναμονή πιθανών διαδηλώσεων και ταραχών μετά τη βραδιά των εκλογών.

pentapostagma.gr