Εκλογές ΗΠΑ: Ολική ανατροπή στο Μισιγκαν – Προβάδισμα Μπάιντεν
3 years, 4 months ago
6

Στο Μίσιγκαν είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς προκειται για μία από τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών.

Με μόλις 6% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ, με 49,3% έναντι 49,2% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του -ήτοι, προβάδισμα 3.700 ψήφων στο 94%.

Υπενθυμίζεται ότι, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να κλείσει αρκετούς «δρόμους» προς μια γρήγορη νίκη για τον Μπάιντεν, ωστόσο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξακολουθεί να έχει μια σειρά από επιλογές που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ του, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε το βράδυ των εκλογών με πολλά «μονοπάτια» προς τις 270 ψήφους από το Σώμα των Εκλεκτόρων, αλλά μέχρι το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ είχε κερδίσει τη Φλόριντα, το Οχάιο και το Τέξας, ενώ βρισκόταν εξαιρετικά κοντά στο να κερδίσει και τη Βόρεια Καρολίνα.

Στις περισσότερες από τις πολιτείες που δεν εχει κριθει ακόμα η εκλογική “μάχη”, με τη διαφορά να είναι πολύ μικρτή στις ψήφους.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πως ο Μπάιντεν έχει 238 ελέκτορες και Τραμπ 213. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το CNN δεν έχει κάνει πρόβλεψη για τον τελικό νικητή. Στις περισσότερες από τις πολιτείες που δεν έχουν κριθεί, η διαφορά στις ψήφους είναι μικρή.Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πως ο Μπάιντεν έχει 238 ελέκτορες και Τραμπ 213…

Αν ο Μπάιντεν κερδίσει τη Νεβάδα (6), Γουισκόνσιν (10) και Μίσιγκαν (16) πάει στους 270 εκλέκτορες. Την ίδια στιγμή σε περίπτωση που ο Τραμπ πάρει Πενσιλβάνια (20), Βόρεια Καρολίνα (15), Τζόρτζια (16) και την Αλάσκα (3) πάει στους 268 εκλέκτορες. Αυτό θα σημαίνει πως η μάχη θα λήξει οριακά με 270-268, δηλαδή όπως προανήγγειλε ο Τραμπ, φύγαμε για Ανώτατο Δικαστήριο…

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

Οι διαδρομές για την εκλογική νίκη

Σύμφωνα με τους NYT, τα επικρατέστερα σενάρια νίκης για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ είναι τα ακόλουθα:

Τα σενάρια που αφορούν τον Μπάιντεν προϋποθέτουν ότι θα κερδίσει τη Νεβάδα (μια πολιτεία στην οποία προηγείται με πολύ μικρή διαφορά).

Το ένα σενάριο προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει τόσο την Αριζόνα όσο και τη Τζόρτζια, πολιτείες στις οποίες εμφανίζεται ανταγωνιστικός, ενώ εκκρεμεί η καταμέτρηση δεκάδων χιλιάδων ψήφων.

Μια νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα θα μπορούσε να τον απαλλάξει από ένα μέρος της πίεσης του να βασίζεται εξολοκλήρου σε πολιτείες του «Γαλάζιου Τείχους». Έχει περιθώριο να χάσει στην Πενσυλβανία εάν επικρατήσει στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει στη Τζόρτζια και την Αριζόνα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων, ακόμα και αν χάσει στην Πενσυλβανία, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ή θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος απλώς κερδίζοντας ξανά το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβανία.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ έχει μικρό προβάδισμα, με το 92% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, μια διαρροή σε ένα κέντρο καταμέτρησης σε κεντρικό σημείο της πολιτείας καθυστέρησε τη διαδικασία καταγραφής για την Ατλάντα και τις προαστιακές περιοχές της, οι οποίες θεωρούνται «οχυρό των Δημοκρατικών».

Από την άλλη, η επικράτηση του Τραμπ στη Φλόριντα, το Οχάιο και το Τέξας δεν δημιούργησαν νέα μονοπάτια για εκείνον αλλά, μάλλον καθυστέρησαν την πορεία του Μπάιντεν προς την κήρυξη μιας νίκης την Ημέρα των Εκλογών.

Η τελευταία ευκαιρία του Τραμπ είναι να ανατρέψει το αποτέλεσμα στη Νεβάδα, στην οποία η αναμέτρηση αναμένεται να είναι αμφίρροπη, δείχνοντας ωστόσο να είναι σε γενικές γραμμές υπέρ του Μπάιντεν.

«Η πορεία του Τραμπ είναι ακριβώς η ίδια με το 2016», ανέφερε ο Άλεξ Κόναντ, ένας Ρεπουμπλικανός ειδικός στο σχεδιασμό πολιτικών στρατηγικών,. «Πρέπει να τα πάει πολύ καλά σε κάποιες παραδοσιακά Δημοκρατικές πολιτείες. Ο Τραμπ θα κερδίσει όταν δεν θα είναι πλέον σίγουρη η στήριξη των ψηφοφόρων που οι Δημοκρατικοί θεωρούν δεδομένους».

pentapostagma.gr