Εκπαιδευμένοι σκύλοι οσμίζονται τον κορονοϊό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι
3 years, 6 months ago
6

Στη «μάχη» κατά του κορονοϊού χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου του Ελσίνκι τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, οι οποίοι είναι σε θέση να οσμίζονται τον ιό, ακόμη και σε ασυμπτωματικούς φορείς, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «επιστράτευσε» το αεροδρόμιο του Ελσίνκι, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, για την ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι που επιβλέπουν το πρόγραμμα, επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους πως τα ειδικά αυτά «κορονο-σκυλιά» έχουν επιτυχία ανίχνευσης μέσω όσφρησης της COVID-19 σε ποσοστό 94-100% – αναλόγως το σκύλο.

Τα σκυλιά επίσης μπορούν να εντοπίσουν τον κορονοϊό πολύ πιο γρήγορα και σε περιπτώσεις ανθρώπων με σημαντικά χαμηλό ιικό φορτίο, σε σχέση με τα κοινής χρήσης τεστ PCR.

Πώς γίνεται το τεστ

Τα τεστ στους επιβάτες και το προσωπικό του αεροδρομίου θα γίνεται σε εθελοντική βάση. Μάλιστα, προκειμένου να μην στρεσάρουν τα ζώα και να μειώσουν τον κίνδυνο για ανθρώπους που ενδέχεται να φοβούνται ή να είναι αλλεργικοί στα σκυλιά, τα τεστ θα διενεργούνται μέσω δειγμάτων.

Επιβάτες και υπάλληλοι θα παίρνουν δείγμα από το δέρμα τους, θα το τοποθετούν σε ένα δοχείο που θα παραδίδεται στον εκάστοτε εκπαιδευτή που ακολούθως θα δίνει στο σκύλο το δείγμα για να το μυρίσει. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο φορέας θα μεταφέρεται σε ειδικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ελσίνκι για περαιτέρω οδηγίες.

Οι σκύλοι, χάρη στην ακραία ευαίσθητη αίσθηση όσφρησης, έχει διαπιστωθεί πως οσμίζονται τον ιό στους ανθρώπους πολύ εύκολα, ως εκ τούτου η εκπαίδευσή τους για κάτι τέτοιο γίνεται σχετικά γρήγορα – χρειάζεται μόλις μερικές ώρες.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί πως μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε ασυμπτωματικούς φορείς, μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων – κάτι που τα εργαστηριακά τεστ δεν μπορούν να κάνουν.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν αποδειχτεί επιτυχές, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα με τα «κορονο-σκυλιά» θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πλήθος άλλων περιπτώσεων και εγκαταστάσεων – όπως οίκους ευγηρίας, συνοριακούς και τελωνειακούς σταθμούς. Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν σε ελέγχους σε επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, ώστε να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες καραντίνες.