Έκθεση-σοκ: «Το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα νοσοκομεία οφείλονταν όχι στον Covid-19 αλλά σε βακτηριακή πνευμονία λόγω του αναπνευστήρα»! Η θνησιμότητα αυξήθηκε κατακόρυφα
11 months, 4 days ago
6

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία έρχεται να βάλει «φωτιά» στις χώρες, στις οποίες παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός θυμάτων στα νοσοκομεία, oι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 που πέθαναν στο νοσοκομείο κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας πέθαναν ενδεχομένως ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης τους σε αναπνευστήρα!

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών με COVID που τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρα ανέπτυξαν δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία!

Mε λίγα λόγια ο τρόπος με βάση τον οποίο νοσηλεύτηκαν εκατομμύρια άνθρωποι έπαιξε μέγιστο ρόλο στην αύξηση της θνησιμότητά όσων είχαν νοσήσει με Covid-19.

Γράφει το Science Alert :

«Η ομάδα εξέτασε αρχεία για 585 άτομα που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial, στο Ιλινόις. Όλοι είχαν σοβαρή πνευμονία ή/και αναπνευστική ανεπάρκεια και 190 είχαν COVID-19.

Χρησιμοποιώντας μια  προσέγγιση μηχανικής μάθησης  για να αναλύσουν τα δεδομένα, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους ασθενείς με βάση την κατάστασή τους και τον χρόνο που πέρασαν στην εντατική θεραπεία.

Τα ευρήματα διαψεύδουν την ιδέα ότι  μια καταιγίδα κυτοκινών  μετά τον COVID-19 – μια συντριπτική απόκριση φλεγμονής που προκαλεί ανεπάρκεια οργάνων – ήταν υπεύθυνη για σημαντικό αριθμό θανάτων. Δεν υπήρχαν ενδείξεις πολυοργανικής ανεπάρκειας στους ασθενείς που μελετήθηκαν.»

Με βάση την έρευνα, ασχέτως αν ο COVID-19 έβαλε ή όχι αυτούς τους ανθρώπους στο νοσοκομείο, η δευτερογενής μόλυνση από βακτηριακή πνευμονία μετά την τοποθέτηση σε αναπνευστήρα φέρεται να ήταν υπεύθυνη για το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, μια κατάσταση που ονομάζεται πνευμονία που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα (VAP).

«Οι ασθενείς με COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονία που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα (VAP) . Οι περιπτώσεις όπου το VAP δεν ανταποκρίθηκε στην θεραπεία ήταν σημαντικές όσον αφορά τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας στην μελέτη.

Όσοι θεραπεύτηκαν από την δευτεροπαθή πνευμονία τους ήταν πιθανό να ζήσουν, ενώ εκείνοι των οποίων η πνευμονία δεν υποχωρούσε ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν», λέει ο Σίνγκερ.

 

 pronews.gr