Επίθεση Τραμπ στον Μπους – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους Ρεπουμπλικάνους
3 years, 1 month ago
6

Ο τέως πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρό του τον (γνωστό από τα fake news της εισβολή στο Ιράκ, το9 2003) σύμβουλο του Μπους, Καρλ Ρόουβ, μετά την κριτική που του άσκησε ο τελευταίος για την ομιλία του στη διάσκεψη των Συντηρητικών.

Ένα σχετικά εύκολο στόχο βρήκε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συνεχίσει το «ξεκαθάρισμα» των αντιπάλων του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο είναι προφανές ότι θέλει να ελέγξει απολύτως. Πρόκειται για τον Καρλ Ρόουβ, δεξί χέρι του Τζορτζ Μπους του νεότερου επί πολλά χρόνια και αρχιτέκτονα της εισβολής στο Ιράκ το 2003 – κάτι που του κόστισε τη θέση του, καθώς κατηγορήθηκε ότι «μαγείρεψε» τις αποδείξεις που χρησιμοποίησε η τότε κυβέρνηση για να πείσει τόσο το Κογκρέσο όσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει και την ταυτότητα της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ.

Φυσικά, βασικός στόχος του Τραμπ δεν ήταν ο Ρόουβ, αλλά ο ίδιος ο Μπους. Όσο γι την αιτία, δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε ταχθεί δημοσίως εναντίον του κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, ενώ εμφανίζεται να διατηρεί σημαντική επιρροή στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων.

«Πομπώδης ηλίθιος»

«Είναι ένας πομπώδης ηλίθιος με κακές συμβουλές και έχει πάντα μία ατζέντα», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, μετά την κριτική που άσκησε ο Ρόουβ – με άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal – στην ομιλία Τραμπ, την προηγούμενη Κυριακή, στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC).

«Δεν υπήρχε μια ατζέντα για το μέλλον, ήταν απλά μία επανάληψη των εξαγγελιών του που είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση. Οι άνθρωποι θέλουν φρέσκο υλικό. Η επανάληψη είναι χρήσιμη μέχρι ένα σημείο, αλλά μετά παλιώνει», έγραψε ανάμεσα στα άλλα ο πρώην σύμβουλος του Μπους. Υποστήριξε δε ότι σε μία άτυπη δημοσκόπηση μεταξύ των συμμετεχόντων στην CPAC, «μόνο» το 68% ήθελαν τον Τραμπ να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ενώ το 32% δεν ήθελαν την υποψηφιότητά του, είχαν αρνητική άποψη ή δεν εξέφρασαν κάποια γνώμη.

Και στη μέση ο Μακόνελ…

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παραπάνω διαμάχη είναι το τελευταίο επεισόδιο στον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ωστόσο, ο Τραμπ διατηρεί ισχυρή επιρροή στο εσωτερικό του, κάτι που αναγκάζει τον Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής του στη Γερουσία, να αλλάξει συνεχώς στάση: Αρχικά ψήφισε για την αθώωσή του Τραμπ αναφορικά με τις κατηγορίες για τις οποίες παραπέμφθηκε σε δίκη, στη συνέχεια τον χαρακτήρισε «πρακτικά και ηθικά υπεύθυνο» για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει αν είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές του 2024.

in.gr