Έρχεται το ΨΗΦΙΑΚΟ ευρώ – Θα αλλάξουν οι πληρωμές στην Ελλάδα
11 months, 12 days ago
6

Πώς θα λειτουργήσει στην αρχή…

 

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, επιταχύνεται η διαδικασία για την δημιουργία και έκδοση του ψηφιακού ευρώ ενόψει και της δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου!!!!

Ισχυρίζονται πως το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστά τα μετρητά, αλλά θα λειτουργεί, υποτίθεται, συμπληρωματικά προς αυτά, καθώς θα αποτελεί μια πρόσθετη και… ευκολότερη επιλογή πληρωμής!!! Υπάρχει και η άλλη άποψη που αναφέρει πως το ψηφιακό ευρώ επιδιώκει να αντικαταστήσει μετρητά και εν τέλει να φορτώνεται σε σκληρό δίσκο, ο οποίος θα μπορεί ακόμα και να εμφυτεύεται μέσω της βίο-τεχνολογίας στο σώμα με απόλυτο έλεγχο των συναλλαγών.

Οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ.

 

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

 

Αυτή την στιγμή εξετάζεται το πώς οι χρηματοπιστωτικοί ενδιάμεσοι φορείς θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες προσκηνίου (front-end) βάσει ψηφιακού ευρώ. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Έπειτα, θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και θα διενεργηθούν δοκιμές σε real time του ψηφιακού ευρώ. Η διάρκεια αυτής της φάσης υπολογίζεται στα τρία έτη. Γίνεται ωστόσο λόγος για επιπτώσεις από το ψηφιακό ευρώ σε βασικούς κλάδους (χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, υπηρεσίες πληρωμών, έμποροι), χρήστες (ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις λιανοπωλητών), εμπορικά επιμελητήρια και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στο διεθνές εμπόριο.

Το ψηφιακό ευρώ  – νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις – παρουσιάζεται, για αρχή, ως μια επιπλέον επιλογή για την διενέργεια πληρωμών με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Όπως τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, «η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές. Ένα άλλο όφελος είναι ότι το ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του νομίσματός μας έναντι μη ρυθμιζόμενων τεχνολογικών εξελίξεων στον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα –όπως τα κρυπτοστοιχεία και οι εναλλακτικές λύσεις πληρωμών που δεν χρησιμοποιούν μεγάλα σχήματα καρτών– που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σε σχέση με τους δικαιούχους πληρωμών, όπως οι έμποροι και οι μικρές επιχειρήσεις, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο λήψεως πληρωμών από τους πελάτες τους ενώ θα προσέφερε και πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως χαρακτηριστικά αυτοματοποιημένων πληρωμών ή χρήση κάποιου είδους ψηφιακής ταυτότητας.

Τα υποτιθέμενα οφέλη, που παρουσιάζονται στους πολωτές της χώρας μας από Koμισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, είναι πως το ψηφιακό ευρώ:

 

  • Θα δώσει μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής, συμβάλλοντας στην προσβασιμότητα και την ενσωμάτωση.
  • Θα είναι ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές (σ.σ. ασφαλές όπως τα εμβόλια;;;) μέσο για τις καθημερινές πληρωμές.
  • Θα στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα ενθάρρυνε ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής.
  • Θα συνδυάσει την αποδοτικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος κεντρικής τράπεζας.

 

photo intime

el.gr