Ερντογάν: «Δεύτερη άλωση» η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
1 year, 3 months ago
6

Ο Ερντογάν νιώθει… πορθητής

Μετά τις απειλές για γιουρούσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί την στρατηγική όξυνσης και τη ρητορική των προκλήσεων, με αιχμή αυτή την φορά την Αγία Σοφία.

Κόντρα στη θέση της διεθνούς κοινότητας, ο Ερντογάν χαιρέτισε ξανά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την εξέλιξη «δεύτερη άλωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «μάχη» για τη μειονότητα της Θράκης

Δεύτερη άλωση…

Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος, εμφανίζοντας εαυτόν ως νέο πορθητή, διάβασε ένα «προφητικό» ποίημα το οποίο αναφέρεται στην Αγία Σοφία:

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν.

»Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα.

»»Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο.

Ακούσατε το ποίημα και έλεγε η θα ανοίξει. Η Αγία Σοφία…. Ανοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η «Cumhuriyet» το 72% των νέων θέλει νέο πρόεδρο στην Τουρκία, ενώ το 65% στηρίζει την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 Οι συμμαχίες της Ελλάδας και ο Εμανουέλ Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησής του με νέους,  αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Ελλάδας, και επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν.

«Το άτομο που σήμερα ηγείται της Γαλλίας πιστέψτε με πως δεν έχει την ικανότητα να είναι ο ηγέτης αυτού του κράτους.

Δεν είναι έντιμος. Το λέω ξεκάθαρα κι όσα λέμε ξέρω πως θα φτάσουν εκεί. Αλλά δεν είναι έντιμος.

Στην Μεσόγειο στις σχέσεις με την Ελλάδα κάνουν πως δεν βλέπουν την Τουρκία και πάνε και δημιουργούν διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Εγώ του έχω πει διάφορα όταν συναντηθήκαμε. Κάποια πράγματα μένουν μεταξύ μας αλλά του είπα πως ένας άνθρωπος πρέπει να ωριμάσει να δημιουργήσει τον  δικό του χαρακτήρα. Τώρα έχασε το κύρος του στο Κοινοβούλιο και έμεινε απλά στην προεδρία και η Γαλλία έτσι χάνει το κύρος της», υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Η Σουηδία θα πάθει σοκ»

Αίσθηση εξάλλου, προκάλεσε και η… σιβυλλική δήλωση του τούρκου προέδρου, την Κυριακή, ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δεχτεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη γειτονική της Σουηδία.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία μπορεί να απαντήσει «διαφορετικά» στην προσπάθεια της Φινλανδίας να μπει στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα «σοκάρει» τη Σουηδία».

«Μπορεί να απαντήσουμε διαφορετικά στη Φινλανδία εάν χρειαστεί. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν απαντήσουμε διαφορετικά στη Φινλανδία. Αλλά η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος», είπε.

Ο Πούτιν και οι αιχμές κατά ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην ειλικρίνεια. Από το Ταταρστάν μέχρι το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις περιοχές, τα αιτήματά μας έχουν ανταπόκριση. Επί του παρόντος, υπάρχουν εξελίξεις στη βόρεια Συρία. Φυσικά, αν και δεν μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, λέμε, “Ας κάνουμε μερικές συναντήσεις τριών τώρα”. Ποιοι είναι αυτοί; Ας μαζευτούμε ως τρίο Ρωσία, Τουρκία, Συρία. Μπορούμε ακόμη να συμπεριλάβουμε και το Ιράν σε αυτό».

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ:

«Πολλοί μας απείλησαν στο ζήτημα των S-400 ,πως πρέπει να επιστρέψουμε τους S-400. Όχι δεν τους δίνουμε. Τους πήραμε τους S-400 τους έχουμε στην τσέπη μας. Εσείς να τηρήσετε όσα μας υποσχεθήκατε. Ζητάμε από εσάς τα F-16 όμως δεν μας τα δίνετε. Μας είπατε F-35 δεν τηρήσατε τον λόγο σας.

Ενώ πληρώσαμε για τα μαχητικά δεν μας τα δίνετε. Ε τότε αυτό θα έχει κάποιο τίμημα»,  είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

in.gr