Ερντογάν: «Κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρος»
3 years, 7 months ago
6

Για «δίκαιη συμφωνία» στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα προφανώς με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας, κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας Ελλάδα και Κύπρο για «κακομαθημένη» συμπεριφορά και παραβλέποντας προκλητικά -για μία ακόμη φορά- όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα κόμματός του, ο Ερντογάν υποστήριξε πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί σύντομα μια «δίκαιη συμφωνία» στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν Ελλάδα και η Ε/κ πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, «εγκαταλείψουν την κακομαθημένη τους συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε υπέρ της συνεργασίας με την Ε.Ε.. τονίζοντας ωστόσο πως η χώρα του θα είναι παρούσα τόσο διπλωματικά όσο και στο πεδίο της δράσης και υποστηρίζοντας πως δεν έχει «σκοτεινούς λογαριασμούς» με κανένα άλλο κράτος της περιοχής.

«Η διέξοδος από την κρίση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ περνάει επίσης από εδώ. Πρέπει να ανοίξουν τα κανάλια διπλωματίας και συμβιβασμού για να αρθεί η αβεβαιότητα που προέκυψε στην περιοχή μας μετά τις εκλογές στην Αμερική. Με αυτή την αντίληψη θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τόσο την παρουσία μας στο πεδίο της δράσης, όσο και να λειτουργούμε αποτελεσματικά μέσα από τα κανάλια της διπλωματίας.

Θέλουμε να δράσουμε στη νέα εποχή μαζί με όλα τα κράτη της περιοχής, τους λαούς των οποίων βλέπουμε ως αδελφούς και τα ίδια ως φιλικά κράτη. Δεν έχουμε εναντίον κανενός κρυφή ή φανερή προκατάληψη, δεν έχουμε εχθρικούς ή σκοτεινούς λογαριασμούς» δήλωσε.

protothema.gr