Έτοιμη για παρέμβαση στο Αιγαίο η Γαλλία – Πολεμικό πλοίο παρακολουθεί στενά τους Τούρκους
3 years, 11 months ago
6

Σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah, οι Γάλλοι κατέγραψαν όλες τις κινήσεις των τουρκικών Oruc Reis και Barbaros.

Η γαλλική φρεγάτα που ταξιδεύει στα τεταμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες των σεισμικών ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας, τα οποία διεξάγουν δραστηριότητες εξερεύνησης αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατα βίντεο.

Τα πρόσφατα πλάνα της γαλλικής φρεγάτας «La Fayette» που κυκλοφόρησε από το Agence France-Presse (AFP) δείχνουν ότι δώδεκα αξιωματούχοι που εργάζονται στο σκάφος σαρώνουν τις οθόνες ραντάρ μέσα στο σκοτάδι. Μεταξύ των κόκκινων σημαδιών που δείχνουν τις θέσεις των σκαφών στη θάλασσα, ξεχωρίζουν και τα δύο τουρκικά εξερευνητικά πλοία, το Oruç Reis και το Barbaros.

Από τον Αύγουστο ήδη, η Γαλλία έχει δείξει τη συμπαράστασή της σε Ελλάδα και Κύπρο, με άμεσους τρόπους, όπως η παρουσία πλοίων σε Αιγίαο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν να δεσμεύεται για «αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη» για την Ελλάδα και την Κύπρο, η φρεγάτα “La Fyette” έλαβε μέρος σε ασκήσεις αλλά και περιπολίες από τον Αύγουστο σε Ελλάδα και Κύπρο, δείχνοντας το ενωμένο μέτωπο απένταντι στην  Άγκυρα και τις παράνομες διεκδικήσεις της.

“Η πρωταρχική μας αποστολή είναι να παρακολουθούμε ό, τι συμβαίνει, να προσφέρουμε στους αρχηγούς μας και στις πολιτικές αρχές τη δική μας κατανόηση της κατάστασης”, δήλωσε ο αρχηγός επιχειρήσεων, υπολοχαγός Mathieu.

Σε μια τέτοια αποστολή, “ρίχνουμε φως σε μια ζώνη όπου περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σαφή γεγονότα για να είμαστε σε θέση να κρίνουμε, να αποφεύγουμε λάθη και να μην βασίζουμε σε φήμες, κοινωνικά δίκτυα ή ακόμα και πληροφορίες από τους συμμάχους μας”, τόνισε ο καπετάνιος Σεμπαστιέν Μαρτίνοτ .

Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται καθημερινά αποστέλλονται στη γαλλική διοίκηση της μεσογειακής στρατιωτικής ζώνης (CECMED) στο Τουλόν. Συμμερίζεται επίσης τη διεθνή επιχείρηση Inherent Resolve για το Ιράκ και τη Συρία, καθώς και την επιχείρηση Irini της Ευρώπης για την επιβολή εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν κοινοποιούνται συστηματικά στο ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Τουρκία, παραδέχτηκε ο καπετάνιος.

Το καλοκαίρι, το Παρίσι αποσύρθηκε προσωρινά από την επιχείρηση ναυτικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ “Sea Guardian” στη Μεσόγειο, αφού καταδίκασε την “εξαιρετικά επιθετική” συμπεριφορά ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου εναντίον ενός γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να ελέγξει ένα φορτηγό πλοίο που ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Η Άγκυρα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Παρισιού και ζήτησε επίσημα συγνώμη, χωρίς να της επιβληθεί κάποια κύρωση, ενώ το ΝΑΤΟ, φαίνεται να «κουκούλωσε» την υπόθεση.

Η Άγκυρα, δείχνει εκνευρισμένη με την κίνηση αυτή, καθώς το κλίμα μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν γίνεται ολοένα και πιο τεταμένο, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία.

pentapostagma.gr