Εξοργισμένος ο Κούρτς με την απραξία της Ε.Ε. κατά Ερντογάν: “Θα πιέσω για κυρώσεις”
3 years, 4 months ago
6

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία και οι χώρες που έχους συσπειρωθεί γύρω της, προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, παρά την κλιμακούμενη απειλή από τα σχέδια Ερντογάν σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Κάποιες χώρες, διαίτερα εκείνες που έχουν καταλάβει το υποχθόνιο σχέδιο του Τούρκου προέδρου να παρεισφρύσει στην Ε.Ε. με κάθε τρόπο, είτε απειλώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας & Κύπρου, είτε εκ των έσω, χρησιμοποιώντας τους χιλιάδες ισλαμιστές που βρίσκονται σε χώρες της Ένωσης.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας τάσσεται λοιπόν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο οποίο θα εξετασθεί η συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Πρέπει να δείξουμε στον [πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», δηλώνει ο κ. Κουρτς στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα και τονίζει ότι «η οικονομική δύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να δείξει τη δύναμή της».

Σύμφωνα με το περιοδικό, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο αυστριακός Καγκελάριος θα επιμείνει ότι η μέχρι τώρα διστακτική Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ομόφωνο μήνυμα – «στοπ» – προς την Άγκυρα.

«Με ενέργειες (ενν. της Τουρκίας) αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο διακυβεύεται η φήμη της Ευρώπης, ακόμη και αν πρόκειται για εταίρο του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία», αναφέρει το Spiegel και προσθέτει ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει «να σφίξει τα λουριά» στην Τουρκία. «Ο Ερντογάν βάζει φιτιλιές στην περιφέρεια της ΕΕ, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Αιγαίο – αν δεν επιβληθούν τώρα κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, τότε πότε, βροντοφωνάζει ο Κουρτς. Θέλει τελικά η ΕΕ ‘να την γονατίσουν’; Ο Αυστριακός θέλει να δει ‘κόκκινες γραμμές’, παρότι γνωρίζει ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν θα στηρίξει κυρώσεις – κυρίως από φόβο ότι η Τουρκία, όπου ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες, θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τις πύλες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», γράφει το περιοδικό.

Η αντίδραση Ελλάδας-Κύπρου στο “πικνικ” Ερντογάν στα Βαρώσια

Όπως φαίνεται ο Ερντογάν, συνεχίζει να προκαλεί με κάθε τρόπο τόσο ευθέως την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Η Αθήνα ετοιμάζεται να αντιδράσει μαζί με την Λευκωσία στην περίπτωση που πραγματοποιήσει τα όσα ανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος σχετικά με την επίσκεψή του την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, στα Βαρώσια. Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την επικείμενη επίσκεψη ως «τεράστια πρόκληση».

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το sputniknews.gr, εάν τελικά επισκεφτεί τα Βαρώσια αυτό θα αποτελέσει μια «τεράστια πρόκληση» και θα υπάρξει αντίδραση από την ελληνική, αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δηλώνει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη γείτονα χώρα ο οποίος όμως δεν μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες. Προβληματίζεται ιδιαίτερα από το νέο-οθωμανικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και της στήριξης που φαίνεται να παρέχει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σε διάφορα ισλαμιστικά κινήματα στη Λιβύη, τον Καύκασο, την Αδελφότητα της Αιγύπτου, και τα οποία, όπως επισημαίνουν, αποτελούν απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

pentapostagma.gr