Στη διάρκεια της νύκτας η αστυνομία προχώρησε σε 719 προσαγωγές, αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επεσήμανε ότι η χθεσινή νύκτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, χθες τραυματίστηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες, πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια, ενώ καταγράφηκαν 871 πυρκαγιές σε δρόμους.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύκτα το υπουργείο είχε αναπτύξει 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 7.000 στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, ενώ ενισχύσεις έχουν σταλεί στη Μασσαλία και τη Λιόν, όπου έχουν σημειωθεί τα πιο βίαια επεισόδια.

«Πιο ήσυχη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες θεωρεί ότι ήταν η νύχτα που πέρασε στη Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 427 προσαγωγές σε όλη τη χώρα.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

 

 

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο μεταβεί απόψε και να παραμείνει μέχρι την Τρίτη, εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου.

Στα τέλη Μαρτίου είχε ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επίθεση στο σπίτι δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι

Η οικία του δημάρχου της μικρής πόλη Λ’ Άι- λε- Ροζ, κοντά στο Παρίσι, έγινε στόχος επίθεσης με όχημα τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στη διάρκεια της πέμπτης συναπτής ημέρας ταραχών στη Γαλλία, έγινε γνωστό σήμερα από τη νομαρχία και τον ίδιο τον δήμαρχο.

Περίπου στη 1:30 τη νύκτα (τοπική ώρα 02:30 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο δήμαρχος Βενσέν Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο της πόλης Λ’ Άι-λε- Ροζ, ταραξίες «έριξαν αυτοκίνητο στο σπίτι (μου) προτού το πυρπολήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος στο Twitter.

Η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του «τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ζανμπρέν ο οποίος έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας απερίγραπτης δειλίας».

Με φυλάκιση απειλούνται οι γονείς των ανηλίκων που συλλαμβάνονται

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί προειδοποίησε τους γονείς των ανηλίκων με δύο χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού την περασμένη Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία βιώνει την πέμπτη νύχτα ταραχών με το κύμα της οργής να πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους καθώς από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν μόνο την Παρασκευή, το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών.

Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Γάλλου Υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν στη σκιά των δραματικών εκκλήσεων που έγιναν στη Γαλλία από τους δημάρχους της Μασσαλίας και της Λυών οι οποίοι ζήτησαν από το Παρίσι πρόσθετες αστυνομικές ενισχύσεις, αίτημα το οποίο το Παρίσι έσπευσε να ικανοποιήσει.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών,  μόνο την Παρασκευή από την κινητοποίηση των 45.000 αστυνομικών αναφέρθηκαν περισσότεροι από 80 τραυματισμοί, περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους.

Έλληνες που ζουν στο Παρίσι μιλούν για τα επεισόδια

Ολονύχτιες οδομοχίες, πυρπολήσεις κτιρίων και αυτοκινήτων και συγκρούσεις. Μάρτυρας τέτοιων γεγονότων έγινε η δικηγόρος Δροσούλα Παπαδοπούλου που αντίκρυσε αυτή την εικόνα μπροστά στο σπίτι της στο Παρίσι, «στο δρόμο μου είχαν βάλει φωτιά σε ένα αυτοκίνητο, είχαν πάρει τα σκουπίδια και είχαν βάλει φωτιά στο δρόμο. Φοβήθηκα όταν μπήκαμε στο σπίτι. Χθες το βράδυ σταμάτησαν οι αστυνομικοί 892 άτομα γιατί έβαζαν φωτιά παντού. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και φοβούνται. Μάθαμε ότι 80 αστυνόμοι τους πήγαν στο νοσοκομείο».

Στις διαδηλώσεις μετέχουν κυρίως νέοι, από τα προάστια του Παρισιού. Κινητοποιούνται μέσω Tik Tok έχοντας δημιουργήσει μάλιστα εφαρμογή η οποία δείχνει τα στίγματα των συγκρούσεων λέει ο Αντώνης Βούρτσης από το Παρίσι .«Εκείνο που μου κάνει αίσθηση είναι η έκφραση tiktoklization η τικτοποίηση μέσω τικτοκ μαζεύονται και κάνουν διαδηλώσουν προσπαθούν να κάψουν ή καίνε διάφορα. Πάρα πολλά λεωφορεία, πάρα πολλά κτιρία. Έχουν συλληφθεί χιλιάδες κυρίως νεαρής ηλικίας, αυτό είναι που μας κάνει εντύπωση. Από 15 έως 17.

«Έχουν γίνει πολλές ζημιές. Είναι η τέταρτη βραδιά που γίνονται ζημιές. Ξεκίνησαν να επιτίθενται σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τραμ, για αυτό, και, εχθές το βράδυ απαγόρευσαν την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρένων μετά τις 18:00 το απόγευμα.

Επιτίθενται, επίσης, σε αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικά τμήματα και δημαρχεία, τα οποία έχουν πάρει φωτιά, όπως, επίσης και σε καταστήματα», αναφέρει άλλη κάτοικος του Παρισιού.

Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη τη Γαλλία κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.

Κηδεύτηκε ο 17χρονος

Το τελευταίο αντίο στον 17χρονο Ναέλ είπαν νωρίτερα το Σάββατο συγγενείς και φίλοι κατά τη διάρκεια της κηδείας του η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτική τελετή.

Στην είσοδο του νεκροταφείου Μον Βαλεριέν δεκάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του εφήβου με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι η κηδεία του 17χρονου με καταγωγή από την Αλγερία και το Μαρόκο έγινε ενώ η Γαλλία συγκλονίζεται από ταραχές και λεηλασίες οι οποίες συνεχίζονται για πέμπτη νύχτα.

Mαρτυρία τρίτου επιβάτη: Ο αστυνομικός είπε «πυροβολήστε τον»

Στο μεταξύ νέα συγκλονιστική μαρτυρία για την εν ψυχρώ εκτέλεση του 17χρονου ήρθε τη δημοσιότητα από τον τρίτο επιβάτη που επέβαινε στο μοιραίο ΙΧ.  Ειδικότερα ο επιβάτης υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”.

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Αναφορικά με τον συνοδηγό που και αυτός είναι 17 ετών, δεν έχει παρουσιαστεί στην Δικαιοσύνη, κι ο ίδιος λέει ότι θα το πράξει από Δευτέρα. Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά όχι στην αστυνομία.