Γερμανία: Σάλος με την αρχηγό των Πρασίνων – Δεν ήξερε πόσο είναι η μέση σύνταξη (βίντεο)
3 months, 9 days ago
6

Δριμεία κριτική έχει προκαλέσει η αδυναμία της αρχηγού των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τον μέσο όρο των συντάξεων στη Γερμανία.

«Ξέρετε περίπου πόσο είναι η μέση σύνταξη στη Γερμανία;», ρώτησε ο παρουσιαστής Μάρκους Λαντς την κυρία Λανγκ, η οποία ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF. «Μπα… πραγματικά όχι», απάντησε η πολιτικός. «Έχετε καμιά ιδέα;» «Όχι ακριβώς». «Περίπου;», επανήλθε ο δημοσιογράφος, για να δηλώσει η κυρία Λανγκ:

«Θα έλεγα ότι κυμαίνεται περίπου στις 2000 ευρώ». Ο Μάρκους Λαντς την διόρθωσε κατόπιν, εξηγώντας ότι ο μέσος όρος των συντάξεων στη Γερμανία είναι 1345 ευρώ/μήνα και σχολίασε ότι πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά πολλοί πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή την αίσθηση ότι οι Πράσινοι είναι απόμακροι και δεν καταλαβαίνουν τον κόσμο.

Οι απαντήσεις της κυρίας Λανγκ έγιναν αφορμή για περισσότερα χιλιάδες κυρίως ειρωνικά σχόλια στο διαδίκτυο, ενώ τα ΜΜΕ σχολίασαν ιδιαίτερα δηκτικά το περιστατικό: «Αν ήταν έτσι, οι συνταξιούχοι θα χόρευαν στους δρόμους», σχολίασε η Kölner Stadt-Anzeiger, ενώ η Badische Zeitung ανέφερε ότι η κυρία Λανγκ «επιβεβαίωσε μια ευρέως διαδεδομένη κατηγορία εναντίον των πολιτικών».

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ υπερασπίστηκε την κυρία Λανγκ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έδωσε λάθος αριθμό, αλλά οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν δυσανάλογες. Κατανόηση εξέφρασε και η πρόεδρος της Γερμανικής Κοινωνικής Ένωσης Μιχαέλα Ενγκελμάιερ, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής και η ίδια.

«Υπάρχει η απαίτηση οι πολιτικοί να γνωρίζουν τα πάντα. Υπάρχουν όμως ειδικοί στα γραφεία τους, για κάθε τομέα, για το σε βάθος τεχνικό έργο». Η κυρία Ενγκελμάιερ πρόσθεσε πάντως ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων εάν η αρχηγός των Πρασίνων ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα των συντάξεων και προσφέρθηκε να την ενημερώσει.