Γερμανία: Ξεκινά η πρώτη δίκη για αποζημιώσεις από παρενέργειες των εμβολίων της BioNTech για τον COVID-19 Εκατοντάδες οι αγωγές από θύματα των παρενεργειών
5 months, 19 days ago
6

Στην πρώτη από τις εκατοντάδες δίκες που αντιμετωπίζει στη Γερμανία, η εταιρεία BioNTech θα κληθεί τη Δευτέρα να απαντήσει στις κατηγορίες  μιας γυναίκας ότι εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο mRNA για τον  Covid-19.

Η ενάγουσα, της οποίας τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν βάσει της νομοθεσίας για την ιδιωτικότητα, αναφέρει  ότι το εμβόλιο της γερμανικής εταιρείας της προκάλεσε πόνους στον κορμό, πρήξιμο στα άκρα, κόπωση και διαταραχές του ύπνου.

Η γυναίκα ζητά τουλάχιστον αποζημίωση τουλάχιστον 150.000 ευρώ για τις φερόμενες βλάβες στην υγεία της, καθώς και αποζημίωση αδιευκρίνιστου ύψους για υλική ζημιά.

Δικηγόρος της είναι ο Τομπίας Ούλμπριχ της εταιρείας Rogert & Ulbrich, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι θα αμφισβητήσει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών και γερμανικών ρυθμιστικών αρχών ότι το εμβόλιο της BioNTech έχει θετικό προφίλ ρίσκου-οφέλους.

Η γερμανική νομοθεσία  προβλέπει ότι οι παρασκευαστές φαρμάκων ή εμβολίων οφείλουν να πληρώνουν αποζημιώσεις για παρενέργειες μόνο εφόσον η «ιατρική επιστήμη» δείχνει ότι τα προϊόντα τους προκαλούν βλάβες δυσανάλογες σε σχέση με το όφελος, ή εάν οι πληροφορίες στο φυλλάδιο του προϊόντος είναι εσφαλμένες.

Ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και επισήμανε ότι, μόνο το πρώτο έτος της πανδημίας, τα εμβόλια έσωσαν σχεδόν 20 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Ο ΕΜΑ αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει «πολύ μικρός» κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTch, κυρίως για τους νέους άνδρες.

Η απάντηση της BioNTech

Από την πλευρά της, η BioNTech ανακοίνωσε ότι εξέτασε προσεκτικά τους ισχυρισμούς της ενάγουσας και έκρινε ότι είναι αβάσιμοι!

«Το θετικό προφίλ οφέλους-ρίσκου του εμβολίου παραμένει θετικό και το προφίλ ασφάλειας έχει χαρακτηριστεί επαρκώς» ανέφερε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 64 εκατομμυρίων στη Γερμανία.

Μέχρι τον Μάιο, ο ΕΜΑ είχε δεχθεί σχεδόν 1,7 εκατομμύρια αναφορές για παρενέργειες, νούμερο που αντιστοιχεί σε περίπου 0,2 αναφορές ανά 100 δόσεις του εμβολίου.

Και αν το ποσοστό 0,2% φαντάζει μικρό  το 1,7 εκατ. δεν είναι καθόλου.

Παραμένει ασαφές ποιος θα πληρώσει την αποζημίωση και τα νομικά έξοδα σε περίπτωση που η BioNtech κριθεί ένοχη, σχολιάζει το Reuters.

Τα συμβόλαια που συνήψε η ΕΕ εν πολλοίς απαλλάσσουν τις φαρμακοβιομηχανίες από τις νομικές ευθύνες, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη θα αναλάβουν ένα μέρος των εξόδων.

Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης δημιουργήσει ειδικά ταμεία για την αποζημίωση πολιτών που εμφανίζουν μόνιμες βλάβες από εμβόλια, ωστόσο η αποζημίωση από το ταμείο δεν αποκλείει αυτόματα τη δυνατότητα ξεχωριστής αγωγής.

Η κατάσταση είναι πιο σαφής στις ΗΠΑ, όπου οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν απαλλαχθεί πλήρως από την ευθύνη.

Στη Γερμανία, οι περισσότεροι ενάγοντες εκπροσωπούνται από δύο δικηγορικές εταιρείες: την Rogert & Ulbrich, η οποία ανέφερε ότι έχει περίπου 250 πελάτες που αξιώνουν αποζημιώσεις, και η Caesar-Preller, η οποία εκπροσωπεί ακόμα 100 υποθέσεις.

Λίγες παρόμοιες αγωγές έχουν υποβληθεί και στην Ιταλία.

 

 

 pronews.gr