Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν εμπαίζει τους Ευρωπαίους, η ΕΕ δεν έχει καμία απάντηση
3 years, 4 months ago
6

«Έχει βρει η ΕΕ την κατάλληλη απάντηση στο ερώτημα πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο σκληρές αξιώσεις ισχύος από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα;» διερωτάται  σε σχόλιό της με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής η ελβετική εφημερίδα  Neue Zürcher Zeitung και απαντά: «Στην ανατολική Μεσόγειο η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου με κάτι τέτοιο. Εδώ μπορεί κανείς να δει πώς ο Ερντογάν εμπαίζει τους Ευρωπαίους».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου και τις νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, που έρχονται σε μια περίοδο νέας κλιμάκωσης των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας, η ΝZZ παρατηρεί: «Ακόμη και μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όλα παραμένουν ίδια για τον Ερντογάν. Η γενναία έκκληση με αποδέκτη την Άγκυρα, στην οποία συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων την Παρασκευή, καλώντας την Άγκυρα “να αντιστρέψει τις ενέργειές της” και να “αποκλιμακώσει την κατάσταση με συνέπεια και βιώσιμο τρόπο” μοιάζει να χάνεται στα αυτιά του Τούρκου προέδρου σαν μουσική υπόκρουση.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση περαιτέρω. Επειδή γνωρίζει τις αδυναμίες των Ευρωπαίων, τις διαφωνίες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, τον φόβο για το προσφυγικό.  Ο Ερντογάν γνωρίζει επίσης το πολιτικό κενό που δημιουργείται στην περιοχή από τη σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανών. Όχι, η ΕΕ δεν έχει ακόμη καμία απάντηση σε αυτόν τον τύπο πολιτικής ισχύος».

Πηγή: Deutsche Welle