Για Γερμανία αναχώρησαν 101 μετανάστες από την Ελλάδα
3 years, 6 months ago
6

Η μεταφορά τους στη Γερμανία γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 αναγνωρισμένων προσφύγων, μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

Αναχώρησαν σήμερα, Παρασκευή, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό -για πρώτη φορά- τη Γερμανία 101 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διέμεναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από τους 101 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ταξίδεψαν σήμερα, οι 61 είναι παιδιά, εκ των οποίων 14 βρέφη έως δύο ετών. Οι περισσότεροι πρόσφυγες κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Κουβέιτ, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί.

Η μεταφορά τους γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού για την μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 αναγνωρισμένων προσφύγων, μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας που άφησε αστέγους χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Σημειώνεται πως άλλη μία πτήση προς τη Γερμανία με αναγνωρισμένους πρόσφυγες προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου.

Παρόντες στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μηταράκης:

«Οι φωτιές στη Μόρια έδειξαν την ανάγκη, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν μαζί για να αντιμετωπίσουν μία ανθρωπιστική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη. Το γεγονός ότι 1.553 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία είναι μία έμπρακτη απόδειξη αυτής της αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «κάθε τέτοια πτήση απαιτεί πάρα πολλή δουλειά και συνεργασία με τα κράτη υποδοχής. Αυτό έχει επιτευχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας».