Για πρώτη φορά η Ρωσία απείλησε ευθέως το ΝΑΤΟ με πόλεμο αν δεν αποσυρθεί από την Ουκρανία: Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ Σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας απέναντι στους δυτικούς
10 months, 28 days ago
6

O υπουργός Εξωτερικών της ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής συνόδου των κρατών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (Collective Security Treaty Organization – CSTO), δηλαδή του «ΝΑΤΟ της Ανατολής» -σίγουρα σε πολύ πιο χαλαρή μορφή εξήγγειλε την πολεμική ετοιμότητα της Ρωσίας να έρθει σε απ’ευθείας «θερμή» σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αν δεν αποχωρήσει από την Ουκρανία.

Είναι η δεύτερη δήλωση ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου μετά από εκείνη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος προειδοποίησε πριν λίγες ώρες ότι «ΗΠΑ και Βρετανία πρόκειται να κτυπήσουν με αμερικανικά πυραυλικά συστήματα ΗIMARS και βλήματα cruise Storm Shadow το ρωσικό έδαφος Κριμαία» και προειδοποίησε ότι «η Ρωσία θα αντεπιτεθεί» χωρίς να αναφέρει τον τρόπο και το είδος της αντεπίθεσης σε ΗΠΑ και Βρετανία.

O συνήθως ήπιος Σ.Λαβρόφ δήλωσε ότι: «Το ΝΑΤΟ, μέσω του Στόλτενμπεργκ, δηλώνει ξανά ότι είναι ενάντια στο πάγωμα, όπως λένε, της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τότε σημαίνει ότι θέλουν να πάνε σε πόλεμο. Αφήστε τους να πάνε στον πόλεμο, είμαστε έτοιμοι για αυτό», στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την υπουργική σύνοδο των κρατών μελών του CSTO.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση φυσικά ο πόλεμος εύκολα θα επεκταθεί σε πυρηνικό, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θα ήθελε να χάσει το τακτικό πλεονέκτημα.

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Η Μόσχα ελέγχει περίπου 5.977 τέτοιες κεφαλές από το 2022, σε σύγκριση με τις 5.428 που ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Περίπου 1.500 από αυτές τις πυρηνικές κεφαλές είναι αποσυρμένες (αλλά πιθανότατα ακόμη άθικτες), 2889 είναι σε εφεδρεία και περίπου 1.588 είναι αναπτυγμένες σε οχήματα μεταφοράς τους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Περίπου 812 είναι αναπτυγμένες σε βαλλιστικούς πυραύλους (IRBM), περίπου 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια (SRBM) και περίπου 200 σε βάσεις  στρατηγικών βομβαρδιστικών (ALCM).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει περίπου 1644 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές.

Η Ρωσία φαίνεται να διαθέτει περίπου 400 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικό οπλισμό, οι οποίοι, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists, μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.185 πυρηνικές κεφαλές.

 pronews.gr 

Η Ρωσία διαθέτει 10 πυρηνικά οπλισμένα υποβρύχια, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 800 πυρηνικές κεφαλές ενώ διαθέτει και περίπου 60 έως 70 στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-160, Tu-22 και Tu-95.