Γκουτέρες: 3.700 άνθρωποι χάνουν καθημερινά την ζωή τους στην άσφαλτο
3 years, 7 months ago
6

“Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νεαρούς ενήλικες ανάμεσα σε 5 έως 29 ετών”, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι ένας κύριος λόγος ανησυχίας για την υγεία και την ανάπτυξη, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.

“Περίπου 3.700 πατέρες, μητέρες, αδελφοί, αδερφές, υιοί, κόρες, φίλοι και συνάδελφοι χάνονται στους δρόμους του κόσμου κάθε μέρα. Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νεαρούς ενήλικες ανάμεσα σε 5 έως 29 ετών, ενώ το 90% των θυμάτων ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος” σημειώνει στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείος Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη τα συστήματα κινητικότητας να έχουν την ασφάλεια στο επίκεντρο τους. “Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε μέχρι το 2030 τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης στο μισό των θανάτων και των τραυματισμών στον δρόμο μέχρι το 2030” προτάσσει.

Περαιτέρω, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναδεικνύει ότι οι συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την οδική ασφάλεια είναι κρίσιμη σημασίας προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις κύριες αιτίες των ατυχημάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρετίζει το πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που ανακήρυξε μία δεύτερη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια από το 2021 μέχρι το 2030 και ζήτησε την υποστήριξη των προσπαθειών του ειδικού του απεσταλμένου για την Οδική Ασφάλεια και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προέτρεψε “να δεσμευτούμε να ξανασκεφτούμε τρόπους να κινούμαστε στον κόσμο, τρόποι που είναι ασφαλείς, οικονομικοί, προσιτοί και βιώσιμοι γι’ όλους, παντού”.

 News247.gr.