Gold Observer: ”H Γερμανία θα πάρει το χρυσό της από τις ΗΠΑ αν επανεκλεγεί ο Τραμπ”
3 years, 5 months ago
6

Σύμφωνα με το έγκυρο παρατηρητήριο της διεθνούς οικονομίας Gold Observer, η Γερμανία είναι έτοιμη να προβεί σε απόσυρση των αποθεμάτων χρυσού της από τις ΗΠΑ σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί.
Πρόσφατα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρείες που εργάζονται στο Nord Stream 2 και ανακοίνωσαν την απόσυρση 12.000 στρατευμάτων από τη Γερμανία.

Το 2013, όταν η Γερμανία επαναπάτρισε το χρυσό της από τις ΗΠΑ, οι Γερμανοί ανακοίνωσαν: δεν θα απειληθούμε.

Ο χρυσός είναι ένα πολιτικό μέταλλο, αναφέρουν οι αναλυτές του Gold Observer. «Όποιος έχει το χρυσό θέτει και τους κανόνες», όπως λέει η παροιμία. Επειδή ο χρυσός χρησιμεύει ως εγγύηση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, η παγκόσμια διανομή του χρυσού επηρεάζει την ισορροπία ισχύος.

Αυτό ισχύει για την ιδιοκτησία χρυσού, αλλά ισχύει και για τοποθεσίες αποθήκευσης. Όσο περισσότερα από τα αποθέματα χρυσού της η Γερμανία αποθηκεύει στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, τόσο περισσότερη μόχλευση έχουν οι ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παγώνουν τα χρυσά περιουσιακά στοιχεία στη Νέα Υόρκη για να ασκήσουν πίεση σε ξένα έθνη.

Από την έναρξη του Ευρωσυστήματος, η Γερμανία επαναπατρίζει τον χρυσό της. Επί του παρόντος, έχει αποθηκεύσει 1.698 τόνους (50%) στο δικό της έδαφος, 1.236 τόνους (37%) στις ΗΠΑ και 432 τόνους (13%) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσημα, η Γερμανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό χρυσού στον κόσμο, ήτοι 3.366 τόνοι.

Για να καταλάβει κανείς το ρόλο του χρυσού, θα πρέπει να ανατρέξει πριν από την κατάρρευση του χρυσού προτύπου το 1971. Κατά τη διάρκεια του Bretton Woods, το δολάριο ΗΠΑ ήταν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, υποστηριζόμενο από χρυσό σε σταθερή ισοτιμία 35 δολάρια ανά ουγγιά.
Όλα τα άλλα νομίσματα συνδέθηκαν με το δολάριο.

Το 1959, οι ΗΠΑ είχαν εκτυπώσει και εξάγει περισσότερα δολάρια από τα αποθέματα χρυσού. Αρχικά, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παρείχαν υποστήριξη για να υπερασπιστούν την ισοτιμία χρυσού-δολαρίου στην ελεύθερη αγορά μέσω του Λονδίνου Gold Pool και να σταθεροποιήσουν το διεθνές νομισματικό σύστημα. Ωστόσο, υπήρξε σημαντική κριτική της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Πλεονάζουσες χώρες όπως η Γερμανία κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για εξαγωγή πληθωρισμού. Καθώς οι ΗΠΑ εξακολούθησαν να εξάγουν δολάρια μέσω ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών, η Γερμανία έπρεπε να εκτυπώσει μάρκα για να διατηρήσει τη θέση της στο δολάριο.

Τελικά, το Λονδίνο Gold Pool κατέρρευσε το 1968 και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη δυνατότητα μετατροπής του δολαρίου το 1971. Το Bretton Woods έληξε.

Όλα τα επίσημα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας έχουν συσσωρευτεί μεταξύ 1951 και 1968, αλλά η Γερμανία δεν εξαργύρωσε ποτέ δολάρια για χρυσό στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού της αποκτήθηκε μέσω του εμπορίου με χώρες εκτός των Η.Π.Α.

Παρόλο που η Γερμανία είχε τη μεγαλύτερη κατοχή δολαρίων εκείνη την εποχή, δεν τα εξαργύρωσε, επειδή οι ΗΠΑ προστάτευαν τη Γερμανία από την ΕΣΣΔ.
Το 1967, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) ήταν ο Karl Blessing.

Σε μια επιστολή που έγραψε ο Blessing στις 30 Μαρτίου 1967, επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία δεν θα εξαργυρώσει δολάρια για χρυσό στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από το γράμμα:

Αποφεύγοντας τις μετατροπές δολαρίων σε χρυσό από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Bundesbank προτίθεται να συμβάλει στη διεθνή νομισματική συνεργασία και να αποφύγει τυχόν επιπτώσεις στις αγορές συναλλάγματος και χρυσού.

Μπορεί να είστε βέβαιοι ότι επίσης στο μέλλον η Bundesbank σκοπεύει να συνεχίσει αυτήν την πολιτική και να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στη συμβολή στη διεθνή νομισματική συνεργασία.

Η επιστολή Blessing» κυκλοφόρησε από τη γερμανική κεντρική τράπεζα το 2013 λίγο πριν τον επαναπατρισμό 300 τόνων χρυσού από τη Νέα Υόρκη.

Σε άλλη συνέντευξη του Blessing, όπως, το 1971, αμφισβητούνται οι προηγούμενες παραχωρήσεις: Σας δηλώνω τώρα [1971] ότι αισθάνομαι ότι είμαι προσωπικά υπεύθυνος σε αυτό το θέμα. Θα έπρεπε να είμαι πιο αυστηρός όσον αφορά τις ΗΠΑ. Τα δολάρια που συλλέγαμε θα έπρεπε απλώς να έχουν μετατραπεί αυστηρά σε χρυσό.

Όπως εξήγησε, οι φόβοι για τις συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι θα οδηγούσαν στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, ήταν ένας από τους παράγοντες που τον οδήγησαν να παραδοθεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Επειδή οι ΗΠΑ απείλησαν τον Blessing ότι θα αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα, αναγκάστηκε να υποσχεθεί ότι δεν θα εξαργυρώσει δολάρια για χρυσό. Φυσικά, οι ΗΠΑ ήθελαν να εξαργυρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερα δολάρια για να διατηρήσουν την ηγεμονία του δολαρίου.

Από την πρώτη ημέρα που ο Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του, επέκρινε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για το ότι δεν ξόδεψαν αρκετά για την άμυνα, γεγονός που εξασθένησε τους πολιτικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε το 2019 όταν ο Trump επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες που συνεργάζονται με τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom, για να ολοκληρώσουν τον αγωγό Nord Stream 2 στη Γερμανία.

Ο Trump θέλει να εμποδίσει τη Ρωσία να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και απαιτεί από την ΕΕ να αγοράσει αμερικανικό αέριο.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι θα αποσύρουν 12.000 στρατεύματα από τη Γερμανία. Οι Γερμανοί δεν είναι οπαδοί του Trump.

Η ετήσια έρευνα «Οι φόβοι των Γερμανών», που πραγματοποιήθηκε από τον R + V Versicherung, δείχνει ότι το 2020 οι άνθρωποι στη Γερμανία δεν φοβούνται τίποτα περισσότερο από την εξωτερική πολιτική του Trump.

Επίσης, σε μια έρευνα του YouGov από το 2019, φαίνεται ότι οι Γερμανοί βλέπουν τον Trump ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.
Όχι τον Putin.

pentapostagma.gr