H Kίνα εντάσσει το Ιράν στους BRICS – Αναταραχή στην Δύση – Βλέπουν το αντίπαλο «μπλοκ» να μεγαλώνει Τεχεράνη και Πεκίνο υπέγραψαν 20 συμφωνίες!
1 year, 3 months ago
6

Η Κίνα σκοπεύει να διευκολύνει την ένταξη του Ιράν στην ομάδα BRICS όπως ακριβώς και η Ρωσία υποστηρίζει το αίτημα της Αιγύπτου να ενταχθεί στον ίδιο οργανισμό μετά την αιγυπτιακή απόφαση να καταθέσει αίτημα ένταξης.

Τους BRICS απαρτίζουν Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική ενώ μία σειρά από χώρες από Ιράν, Σαουδική Αραβία αλλά και Αργεντινή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi στην Κίνα, που αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την επέκταση των BRICS.

Η Κίνα σκοπεύει να διευκολύνει την ένταξη του Ιράν στην ομάδα BRICS δήλωσε ο Raisi σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από την Κίνα.

«Είδαμε την προθυμία της Κίνας να βοηθήσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να ενταχθεί στους BRICS και ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακολουθήσει στενά το θέμα, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες ένταξης σε αυτόν τον διαπεριφερειακό οργανισμό», ανέφερε ο Raisi σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ανοίγουν οι πόρτες για το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Κίνα ως επιτυχημένη και γόνιμη.
Κατά την επίσκεψη υπεγράφησαν είκοσι μνημόνια συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι η διμερής συνεργασία θα συνοδεύεται από μεταφορά τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, το ταξίδι συνάδει με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν στην ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο.

Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.

Η Δύση δεν είναι ο ηγέτης της παγκοσμιοποίησης

Η Δύση δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται ηγέτης της παγκοσμιοποίησης, ενώ η ανάδυση των BRICS σε αυτό το πλαίσιο είναι το κυριότερο οικονομικό γεγονός της περιόδου που διανύουμε, δήλωσε στο Tass Κινέζος καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο Shen Yi Διευθυντής του Κέντρου Μελετών BRICS στο Πανεπιστήμιο Φουντάν, υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν πληθωρισμό και οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό τους μετά από καταναλωτικό ξεφάντωμα στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου.

«Από την άποψη της παγκόσμιας κατανάλωσης, αυτό εκδηλώνεται πρωτίστως σε μια περίοδο όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του Covid, της οικονομικής ύφεσης, της κλιματικής αλλαγής κ.λπ., και οι δυτικές χώρες δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν αποτελεσματική αναπτυξιακή ώθηση ούτε να λειτουργήσουν ως ο λεγόμενος ηγέτης και κινητήριος δύναμη της παγκοσμιοποίησης», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Νέες συμμαχίες

«Σε αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση και η ανάπτυξη του μηχανισμού συνεργασίας BRICS μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρη», είπε ο ειδικός καθώς χαρακτήρισε το πρακτικό μοντέλο συνεργασίας ως ώριμο.

«Αυτό μπορεί να δελεάσει άλλες αναπτυσσόμενες αγορές και τον ανεπτυγμένο κόσμο», υποστήριξε ο Shen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι BRICS μπορούν να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο και να επεκταθούν την επόμενη δεκαετία.

Το 2006, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα δημιούργησαν την ομάδα BRIC, η οποία μετατράπηκε σε BRICS μετά την ένταξη της Νότιας Αφρικής στα τέσσερα έθνη το 2011.

Φέτος, η Νότια Αφρική προεδρεύει της ομάδας για τρίτη φορά.

Εγκατάλειψη του ευρώ, διεθνοποίηση του γιουάν και αποδολαριοποίηση

Στο πλαίσιο της τρέχουσας συγκυρίας, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της ομάδας των BRICS εμβαθύνουν, καθώς χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2023 ότι θα μηδενίσει το μερίδιο του ευρώ στο Ταμείο Εθνικής Περιουσίας (NWF) από φέτος, αφήνοντας μόνο χρυσό, κινεζικό γουάν και ρούβλια, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν σημαίνει μόνο τη δραστική αλλαγή στη δομή των κρατικών αποθεματικών της Ρωσίας ως στρατηγικής δύναμης, αλλά επίσης προωθεί άμεσα τη διεθνοποίηση του γιουάν σε υψηλότερο επίπεδο, υποστήριξαν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω αποδολαριοποίηση.

«Εάν το ερώτημα είναι αν θα γίνει επαναφορά του ευρώ, τότε σίγουρα θα επαναρυθμιστεί φέτος (σ.σ. η δομή του ταμείου)», δήλωσε ο Vladimir Kolychev, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.

Το ταμείο θα αποτελείται από έως και 60% γιουάν και όχι περισσότερο από 40% χρυσό και η Ρωσία μπορεί να προσθέσει ρούβλια στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, σημείωσε ο Kolychev.
Προηγουμένως, το γιουάν αντιπροσώπευε το 30% ενώ ο χρυσός υπολογιζόταν στο 20%, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η διάρθρωση του ρωσικού Ταμείου

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023, το NWF είχε στους λογαριασμούς του 10,46 δισεκατομμύρια ευρώ (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια), 307,44 δισεκατομμύρια γιουάν (45,2 δισεκατομμύρια δολάρια), 551,27 τόνους χρυσού και 530,1 εκατομμύρια ρούβλια (7,3 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού υπουργείου των Οικονομικών.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εισήγαγε το γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας από τις 13 Ιανουαρίου 2023.

Η εγκατάλειψη του ευρώ από το NWF είναι στην ουσία μια συνέχεια της προηγούμενης συστηματικής πολιτικής αποδολαριοποίησης της Ρωσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν λίγες επιλογές στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος για τη συγκριτική αξιολόγηση του συστήματος δολαρίων ΗΠΑ με βάση την fintech, την οικονομική ισχύ και την κλίμακα των εμπορικών συναλλαγών, το σύστημα γουάν είναι αντικειμενικά η καλύτερη λύση για την αποδολαριοποίηση της οικονομίας της Ρωσίας και άλλων χωρών.

Αυτό μπορεί να φανεί από τις διευρυμένες συναλλαγές γιουάν στο χρηματιστήριο της Μόσχας μετά τις κυρώσεις των δυτικών χωρών στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2022.

Το γιουάν αντιπροσώπευε το 48% των συναλλαγών συναλλάγματος στο χρηματιστήριο της Μόσχας τον Νοέμβριο του 2022, από 0,2% στην αρχή του έτος.

Το γιουάν έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.

Η αύξηση της αναλογίας του όγκου συναλλαγών και του διακανονισμού των συναλλαγών σε γιουάν θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη ρωσική οικονομία, σημείωσαν οι αναλυτές.

 pronews.gr

Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, που την οδήγησαν να αναζητήσει ένα ασφαλέστερο νόμισμα, επισήμαναν αναλυτές, προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα του γιουάν μεταξύ των Ρώσων επιχειρηματιών είναι απόδειξη ότι οι εταιρείες στρέφονται σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα.